Elérhető a 2015. évi nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatvány és feltöltő felület

nitrát adatlap

A nitrát adatlapot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell benyújtani 2015. szeptember 1-től 2015. december 31-ig ügyfélkapun keresztül. A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettséget a 2013-2014. gazdálkodási évtől kezdődően csak elektronikusan lehet teljesíteni.

Az elmúlt időszakban tapasztalható időjárás finoman szólva sem kedvezett a szántóföldi növénytermesztőknek. A kukorica esetében a sorozatos hőhullámok negyvenmilliárdos kárt okoztak és valószínűleg még a toxinok is gondot jelentenek majd. Tavaly rekordmennyiségű kukorica termett hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2014-ben közel 9,2 millió tonnát takarítottak be, a termésátlag 42 százalékkal volt nagyobb, mint 2013-ban. Ez a növekvő tendencia az idén már biztos nem folytatódik, ugyanis kiégtek, sárga levelekkel lógnak a csövek.

Nagyon sok pénz juthat a magyar gazdáknak
Az Európai Bizottság által elfogadott magyar vidékfejlesztési program keretében, 2020-ig 1300 milliárd forintot lehet vidékfejlesztésre fordítani. Ennek négyötödéhez csak a mikro-, kis- és középvállalkozások juthatnak hozzá, az összefogást azonban plusztámogatással díjazzák. Vidékfejlesztésre az elmúlt harminc év legnagyobb keretösszege áll rendelkezésre, miután Brüsszel jóváhagyta az 1300 milliárd forint keretösszegű magyar program támogatását – jelentett be Győrben Simon Róbert Balázs miniszteri biztos. A program a mikro-, kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok kiemelt fejlesztését helyezi a középpontba, a beruházási források 80 százalékát ezek a vállalkozások fogják kapni.

A NAK szerint a tejkvóta bevezetése csökkentette volna a kínálatot, de a felhalmozódott készletekre nem jelentene megoldást. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelte: a nehéz tejpiaci helyzet miatt az átmeneti nemzeti tejtámogatás egy részét már idén, várhatóan a negyedik negyedévben folyósítják a termelőknek.

Az állami földek értékesítése jó alkalom, hogy vásárolni tudjanak azok a családi gazdaságok, amelyek szeretnék megerősíteni gazdaságukat – mondta Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön. 350 ezer hektárnyi az értékesítendő állami földterület, ami az összes magyarországi mezőgazdasági művelési ágú termőföld körülbelül 5 százaléka.

tüntetés

Az augusztus 12-ei olasz nagykövetség elé szervezett megmozdulást követően ismét tüntettek a magyar bortermelők. A Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége ezúttal Kiskőrös körzetében 4 helyszínen tartott az illetékes hatóságok engedélyével forgalomlassító demonstrációt pénteken 8-tól 12 óráig. Akasztónál 30, a kiskőrösi és keceli szakaszon hozzávetőlegesen 70-70, az Izsák-Pályi szakaszon 80-90 gazda vett részt a békés tüntetésen.