A világban jelenleg az alábbi öt olyan agrártermelési mód alakult ki, amelyek a leginkább környezetbarátnak nevezhetők – írja a hortidaily.com.

1) A permakultúra a mezőgazdasági rendszerek olyan kialakítása, amely a természetben zajló ökológiai folyamatokat utánozza, veszi mintául. Ez a fajta termelési mód a növények termesztését azok természetes növekedési körülményei szerint állítja be, előtérbe helyezve a veszteségek csökkentését és az erőforrások takarékos hasznosítását. Ennek érdekében többek között – ahol lehetséges – alkalmazza a talajművelés nélküli termesztést (minumum tillage).

permakultúra

A permakultúrás gazdálkodás a természetes folyamatokat veszi alapul a termelés során – fotó: Wikipédia

2) A hidropónika vagy akvapónika a növénytermesztést teljes egészében mesterséges környezetbe (táptalajba és megvilágításba) helyezi. Nagy előnye, hogy a mérgező vegyszerek és a víz használatát minimálisra csökkenti, aminek a környezetkímélés szempontjából van óriási jelentősége. További előnye, hogy a növénytermesztést az időjárástól és a környezettől (nagyváros, hegyvidék, sivatag, stb.) gyakorlatilag függetleníti, valamint a fuvarköltségek nagy részének megtakarítása mellett egész évben friss tremékeket képes biztosítani a fogyasztóknak.

3) A fenntartható termelési mód főleg a megújuló energiák (szél- napenergia, bioüzemanyagok, stb.) használatára épül, ami a mezőgazdasági termelés fokozódó energiaigényére való tekintettel nagymértékben javíthatja a termelés jövedelmezőségét.

fa

A fákkal, erdővel való társítása a szántóföldi termesztésnek környezeti és termelési haszonnal is jár – fotó: Piaxabay

4) A mezőgazdaság modernizálására való fokozott törekvés sok helyütt háttérbe szorította a vetésforgók alkalmazását, pedig ezzel az ősi módszerrel jelentésen csökkenteni lehet a növényi kártevők és kórokozók kockázatát.

5) Legújabban pedig a kutatók azt fedezték fel, hogy a szántóföldi növények fákkal és bokrokkal való társítása, vagyis az erdőkben található természetes ökoszisztéma növeli az előbbiek terméseredményeitt, ugyanis az erdő fái és az egynyári növények segítik egymás fejlődését. Ennek egyik formája az agrárerdészet, amiről korábban ITT és ITT írtunk.