A vízeresztés ideje alatt a tóból 24 millió köbméter vízmennyiség távozott, ami 4 centiméteres vízoszlopnak felel meg. A vízeresztés időszakában előforduló tartós észak-északnyugati szél esetenként magas hullámokat okozott a déli parton, és így helyenként a part menti területek rövid időre víz alá kerültek, azonban ez lakóingatlanokat nem veszélyeztetett.    Az OVF közleménye emlékeztet: a késő tavaszi vízeresztés 2013. április 30-án a Balaton 124 centiméteres vízállásánál kezdődött meg és három héttel később, a 121 centiméteres vízállás elérésekor, a Siófoki-zsilip fokozatos zárásával fejeződött be 2013. május 20-án délután.

Kiemelik, hogy a májusi vízeresztés és a magasan tartott vízszint a Balaton tervezett új vízszint-szabályozási stratégiájának megalapozásához adott alapadatokat, amely a felső szabályozási szintet 120 centiméterben jelöli meg.

A vízügyi szakemberek a vízeresztés befejeződése után is folyamatosan nyomon követik a tó vízjárását, a várható hidrometeorológiai helyzetet, valamint a déli part menti területek állapotát.     A jelenlegi, viszonylag magas vízszint lehetőséget teremthet arra, hogy a tó vízállása az üdülési szezon végéig a szabályozási sávban, várhatóan annak felső tartományában maradjon - áll a közleményben.