Lakatos Gergely elmondta: a 2002-ben alakult cég eddig csak a hazai piacon értékesítette termékeit. A jelenleg 32 dolgozót foglalkoztató társaság árbevétele tavaly 592 millió forint volt, a 2012-es 498 millió forinttal szemben.

A legnagyobb különlegességek is mennek

A zrt. panyolai pálinkafőzdéjében tíz fajta gyümölcsből 38 féle párlatot készítenek. Az alapanyagot a szatmár-beregi térségből vásárolják fel. Évente több ezer tonna almát, bodzabogyót, cseresznyét, kajszibarackot, körtét, meggyet, piros- és fekete ribizkét, szamócát, valamint szilvát vesznek át a termelőktől. Az idén a társaság az exportpiaci nyitásnak köszönhetően már 750 millió forint összegű árbevételt tervez.

Az évszázados tradíció szerint készített Elixír nevű panyolai párlatok mindegyikét bevezetik az év végéig a nyugat-európai, az észak-amerikai és az ázsiai országok piacain. Az eredetvédett szabolcsi aranyalma pálinkát épp úgy, mint a híres érlelt szatmári szilvát, vagy az aszalt szilva eszenciát. Ez a három termék Prémium Hungaricum-díjas.

A fától a palackig

A Hungaricum Bizottság által meghirdetett Pálinka országkóstoló elnevezésű rendezvényen az aranyalma pálinka mellett a panyolai fekete cseresznye párlat is elnyerte a Pálinkaházak kiválóságai címet.

Lakatos Gergely elmondta még: a Panyolai Szilvórium Zrt. pálinkafőzdéjét bárki felkeresheti, és megtekintheti a gyümölcs útját a fától a palackig. A főzde egy kialakított kóstolóházzal együtt fogadja az érdeklődőket, köztük ma már külföldi turistákat is, akik kíváncsiak a szatmári térség gyümölcspárlatainak készítésére.