– mindezekről Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára számolt be Budapesten a tárca tájékoztatása szerint.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter és Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára átadja a Magyarország legjobb pálinkája díjat Göndöcs Lajos pálinkafőző-mesternek, valamint Krizl Editnek és Nagy Attilának, a Brill Pálinkaház Kft. tulajdonosainak (b-j) a Pálinka Nemzeti Tanács és az Agrárminisztérium Pálinka országkóstoló versenyének díjátadó gáláján az Országház Felsőházi termében – fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A Pálinka Nemzeti Tanács és az Agrárminisztérium Pálinka országkóstoló versenyének díjátadó gálája az Országház Felsőházi termében – fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A Pálinka országkóstolót harmadszor rendezte meg a minisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács.
Az agrártárca államtitkára emlékeztetett: az országkóstolón díjazott, kimagasló minőségű párlatokat a Pálinkakiválóságok könyvében is közreadják. A kiadvány ötödször készül el a minisztérium gondozásában, hogy a pálinkákat és a termelőket megismertesse a fogyasztókkal.

A tavaly létrehozott pálinka weboldalon (palinka.gov.hu) számos, a témával kapcsolatos információ mellett a Pálinkakiválóságok könyve is hozzáférhető lesz elektronikus formában – áll az AM közleményében.
A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) közleménye szerint a legjobb pálinka díját a Tolna megyei Brill Pálinkaház Jázmin szőlő pálinkája nyerte el. Magyarország legjobb 10 ezer palack feletti pálinkája 2018-ban a Bolyhos Ágyas szilvapálinkája.

A legeredményesebb pálinkafőzde díját idén három főzdének ítélték oda, az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Brill Pálinkaház, a harmadik a Zimek Pálinka Manufaktúra lett.

A versenyben 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is kiosztottak – közölte a PNT.