Évről évre nő a mezőgazdasági károk értéke: hogyan előzhetjük meg a bajt?
A változékony, sokszor szélsőséges időjárás miatt egyre több mezőgazdasági kárral kell szembenézniük a gazdáknak. A Generali Biztosítónál 2017-ben jelentett vagyoni károk 315 millió forintra rúgnak, míg a növénykárok után több mint 2,7 milliárd forintot térített a biztosító.

Repcetermesztőként mire érdemes odafigyelni a zöldítő keverék idei kiválasztásakor?
Hazánkban az elmúlt öt évben az őszi káposztarepce vetésterülete növekvő tendenciát mutat, és a legstabilabb jövedelmet biztosító szántóföldi kultúrává vált. Azonban eredményesen továbbra is csak magas technológiai színvonalon és kellő odafigyeléssel termeszthető. A nem megfelelően kiválasztott zöldítő keverékek már rövid távon is jelentősen veszélyeztethetik a repcetermesztés jövedelmezőségét.

Ne feledjék időben bejelenteni a fagykárt!
A téli fagykár esetében a szabályozás konkrét határidőt fogalmaz meg, azaz a kárbejelentés csak április 15-ig tehető meg a kincstár által biztosított elektronikus bejelentőfelületen.

Javaslat a belvízkárok mérséklésére
A belvizes területeken őszi vetésű állományok pusztulhatnak ki, talajmunkával előkészített táblarészek válhatnak megközelíthetetlenné az átmeneti vízborítás miatt. A probléma kezelése komoly fejtörést okozhat a gazdálkodók számára. Felmerül a kérdés: mit tehetünk a belvíz alól felszabaduló területekkel?

belvíz

A belvizes területeken őszi vetésű állományok pusztulhatnak ki – fotó: SAATEN-UNION Hungária Kft.

A falugazdászok idén is segítenek az egységes kérelmek beadásában
A múlt héten elkezdődött az egységes kérelmek idei benyújtási időszaka. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai az eddigiekhez hasonlóan segítséget nyújtanak a kérelmek elkészítésében, beadásában.

Döntések és új pályázatok – friss agrártámogatási hírek
Az AGRION összefoglalójából megtudhatjuk, melyik pályázatokkal kapcsolatban születtek meg a döntések, és hogy milyen vidékfejlesztési támogatásra adható be még kérelem.

Növényvédelmi előrejelzés: Még most állítsuk meg a fertőzések terjedését!
Mondhatnánk, hogy elindult a növényvédelmi szezon, de az már jóval korábban megkezdődött, hiszen a lemosó permetezések végéhez közeledünk, közben megindultak a tavaszi gyomirtások, s a repcét is le kellett húzni már szárormányosok ellen. Az Agroinform.hu 2018. évi 15. heti növényvédelmi előrejelzése.

A jégkármérséklő rendszer az egész Kárpát-medencét lefedheti
A magyarországi jégkármérséklő rendszer Európában elsőként a teljes országot lefedő hálózattal rendelkezik, 986 talajgenerátor, köztük 222 automata berendezés működik majd. Számítások szerint mintegy 50 milliárd forint termelési értéket óv meg a jégveréstől.

Indulhat a tavaszi búza és a kukorica vetése
Az őszi kalászosok és az őszi káposztarepce áttelelése problémamentes volt, jó hozamokra van kilátás. A meleg időjárás beindítja a növények fejlődését, az őszi búza a bokrosodás végénél, szárbaindulás kezdeténél tart, a repce sokfelé már zöldbimbós állapotban van.

traktor

Ahol nincs belvíz, jól halad a magágykészítés, a vetések is elindulhatnak – fotó: Shutterstock

Ha ezeket betartja, jövedelmezővé teheti a szójatermesztést
A nagy szójatermesztők és újonnan kipróbálók is egyetértenek abban, hogy ez a növény nagy szakértelmet kíván. A cikkben összefoglaljuk a legfőbb tudnivalókat, amelyek a sikeres szójatermesztéshez szükségesek hagyományos technológiával és növényvédő szer használata nélkül is.

Visszaeshet idén a cukorrépa-termelés
Idén 14,1-14,2 ezer hektáron vethetnek cukorrépát a termelők, ez 1500 hektárral marad el az előző évek átlagától. A visszaesés oka, hogy a Magyar Cukor Zrt. valószínűleg a szokásosnál kevesebb cukorrépára köt szerződést.

2,5 milliárd forintos fejlesztés a szekszárdi borvidéken
Csaknem két és fél milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg a szekszárdi borvidék borászatai a Vidékfejlesztési program (VP) támogatásával, a beruházások több helyen is hozzájárulnak a palackos borok mennyiségének növekedéséhez.

A mezőgazdasági területek egyre kitettebbek a belvíz és az aszály veszélyének
Hazánkban a víz vagy túl sok, vagy túl kevés. Ugyanazon mezőgazdasági területen márciusi, áprilisi hónapokban még belvízzel küzdünk, majd alig egy hónap elteltével júniustól már a vízhiány fenyeget. Egy viszonylag új rendszer tájékoztat utóbbi részleteiről.

Javuló eredmények az élelmiszer-ellenőrzés során
Szinte minden területen javuló eredményeket tapasztaltak a szakemberek a 2018-as tavaszi szezonális élelmiszer-ellenőrzésen. A feltárt hiányosságok között a nyomon követhetőség területén volt a legjelentősebb a javulás. A hibaokok között első helyen továbbra is a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta szerepelt.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.

Indexkép: István Erik