Imádjuk salátaként, paradicsomléként, a lecsó fontos alkotóelemeként. Vagy csak úgy, a kerti séta közben leszakítva, beleharapva, hagyva, hogy az édes leve végigcsurogjon a kezünkön. A paradicsom sokunk által kedvelt, mégis vannak még olyan titkai, amelyeket csak kevesen tudnak róla.

paradicsom

Mindennapos vendég az asztalokon a paradicsom, mégis sok mindent nem tudunk róla. Fotó: 123rf.com

1. Bár azt gondolnánk, hogy zöldség, bizony a paradicsom gyümölcs.

2. Nem őshonos nálunk. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európába a spanyol és portugál hódítókon keresztül jutott el.

3. Sokáig a paradicsom almájának nevezték, azonban ez ma már lerövidült, és csak paradicsomként emlegetjük. Az olasz nyelv azonban még megőrizte a korábbi elnevezést, hiszen a "pomodoro" szó jelentése aranyalma.

4. Tomatin nevű alkaloidjából gombás betegségek és gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöt készítenek.
A paradicsom sok C vitamint tartalmaz. Minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2 és B1 vitaminokat is juttat a szervezetünkbe.

Nem csak egészséges, finom is. Fotó: 123rf.com

5. Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal.

6. Nem véletlen, hogy nagyszüleink gyógyításra is használták. Nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és a bőrön lévő foltok halványításában.

7. Ha leégsz kertészkedés közben, használd ki bőrnyugtató hatását és tedd a nap által megégett bőrödre. Gyulladáscsökkentő hatása miatt gyorsan enyhíteni fogja a kellemetlenségeket.

8. Étvágyserkentő hatású, így érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe minden nap belecsempészni.

9. Bár a piros a legelterjedtebb, létezik sárga, rózsaszín, narancssárga, lila, sőt, még fekete paradicsom is!