Tímár Béla köszönti a klubtagokat

Nielsen Professzor előadása - hírnevéhez méltóan - alapos, összefogott, érdekes képet adott a kukoricatermesztést befolyásoló tényezőkről. Megerősítette a résztvevőkben, hogy még sok munka vár ránk, hogy elérjük, vagy megközelítsük a potenciálisan elérhető 19 t/ha-os termést a kukoricatermesztésünk folyamán. A cél nem lehetetlen, hiszen a kukorica genetikailag készen áll a feladatra, nekünk „csak” az optimális feltételeket kell biztosítanunk. Ehhez pedig a részletekre való odafigyelés és a folyamatos információgyűjtés elengedhetetlen.
A sok téma közül (tápanyag utánpótlás, növényvédelem, stresszhatások tompítása, talajvédelem, talajművelés, stb.) részletesebben lássuk a vízellátást:
A víz, mint fontos feltétel az eredményes gazdálkodáshoz, kulcsszerepet kapott a prezentáció során is. A víz megőrzése a talajban, elérhetősége a kukorica gyökérzete számára (jó magágy, jó talajállapot) és a hasznosulása a termés kialakulása során alapvetően meghatározza a végső hozamot.

Dr. Robert Nielsen - Purdue Egyetem Professzora - előadása


Különösen fontos ez hazánkban, ahol körülbelül az optimális csapadék mennyiség fele hullik (329 mm) a kukorica tenyészideje alatt, míg Indiana-ban ez 100% (500-635 mm).

 

Átlagos havi csapadék

Ezért is ajánlotta a Professzor Úr figyelmünkbe az Optimum® AQUAmax® hibridek amerikai kísérleti eredményeit, melyben száraz körülmények között végzett 3606 kísérlet 69%-ában 8,9%-al magasabb termést (kb.: 534 kg/ha) adtak ezek a hibridek a versenytársakhoz képest. Vagyis a szárazság-stressz okozta termésveszteség ezen hibrideknél kisebb.


Szárazság „tolerancia” nem „ rezisztencia”

A szarvasi szántóföldi bemutató során, Nielsen Professzor a gyakorlatban is szemléltette mire kell különösen odafigyelnünk a kukorica tenyészidőszakának korai szakaszában. A nagyfokú érdeklődés és a felmerülő sok kérdés a szervezőknek okozott kellemes gondot, hiszen a csoportok időkeretüket túllépve „feltorlódtak” a Professzor állomásánál, így a további programokat későbbre kellett halasztani.

Záporoztak a „Kukorica Király” felé  a kérdések, aki hasznos tanácsokkal látta el a termelőket

A szakmai program mellet a DuPont Pioneer innováció két újabb megoldásával is megismerkedhedtek a résztvevők:
Dr. Piukovics László, a DuPont Pioneer Olajnövények kelet-európai Termékmenedzsere, a DuPont Pioneer repcenemesítésről és annak jövőjéről tartott előadást egy új, látványos prezentációs technikával.

Dr. Piukovics László újszerű technikával készült prezentációja lenyűgözte a közönséget

A MAXIMUS® hibrid család - mint a DuPont Pioneer repcenemesítés sikertörténete -, újabb lépést tett, a még jobb termőképesség és olajtartalom elérésében, amit a következő években piacra kerülő hibridek fognak bizonyítani.

Borsos László, a DuPont Pioneer magyarországi Marketing Menedzsere, az Optimum® AQUAmax® kukoricahibridekről szóló tájékoztatóját egy iPad és más táblagépeken alkalmazható, DuPont Pioneer által elsőként kifejlesztett, újragondolt, interaktív elektronikus termékkatalógus bemutatásával tartotta. Az új szolgáltatást a közönség tagjai azonnal kipróbálhatták a kiosztott táblagépeken. A kedvező fogadtatást a magyar hallgatóság dícsérő szavain túl a külföldi vendégek érdeklődése is mutatta.
Természetesen folytatni fogjuk a DuPont Pioneer által elsőként bemutatott fejlesztést, Magyarországon és a Régió többi országában is!

A DuPont Pioneer Magyarországon elsőként mutatta be az Optimum® AQUAmax® iPad applikációt, mely nagy sikert aratott a termelők körében

A második rendezvény, az arany tagjaink számára a szarvasi vetőmagüzemben volt, így nem maradhatott el a világszínvonalú üzem meglátogatása sem. Az üzembejárás során mindenki megbizonyosodhatott, hogy a DuPont Pioneer elkötelezett a legjobb minőségű vetőmagok előállításában és forgalmazásában, és ehhez minden forrást és eszközt biztosít.

Büszkék vagyunk arra, hogy a szarvasi Vetőmagüzem a világ legnagyobb vetőmagüzeme

A 16,3 millió dolláros zöldmezős alapberuházás értéke – folyamatos bővítések, fejlesztések eredményeként - 2012-re meghaladta a 60 millió dollárt. A kapacitásbővítés mellett az üzem műszaki színvonala is folyamatosan fejlesztésre került, így napjainkban is a világon megtalálható legkorszerűbb technológia áll a szakemberek rendelkezésére.

A szarvasi vetőmag a DuPont Pioneer-on belül fogalom a világban. Ezt a jó hírnevet alapvetően az előállított vetőmag kiváló minősége, a cég megbízhatósága és gazdaságossága biztosítja. A DuPont Pioneer magas színvonalú genetikai munkája és a szigorú termelési szabványok jelentik azt a többletet, miszerint „a DuPont Pioneer másként termel”. A DuPont Pioneer szoros és rendkívül sikeres együttműködést folytat a magyar vetőmag-termelőkkel, a kutatásban és a vetőmagelőállítás területén is. A megbízható, magas szakmai színvonalon termelő partneri kör kulcsfontosságú láncszeme a vetőmagtermelésnek. A magyar gazdákban a DuPont Pioneer partnerre lelt. Közösek a célok, az érdekek.


“A DUPONT PIONEER MINŐSÉGET JELENT!”

A Farmer Klub a jövőben is hasonló színvonalas és érdekes programokkal áll tagjai rendelkezésére!

Borsos László
DuPont Pioneer Marketing Menedzser, Magyarország



További képek az eseményekről, honlapunkon a Farmer Klub menüben: pioneer.com/hungary


Pioneer Farmer Klub
•    Hasznos és legkorszerűbb szakmai információk
•    Exkluzív szakmai találkozók és     rendezvények
•    Értékes ajándékok