Növényvédelmi előrejelzés: Rajzik a kukoricamoly, és egyre több napraforgó-szárbetegségre számíthatunk
Itt az aratás ideje. Olyannyira, hogy az előző összeállítás megjelenése idején már melegítették a kombájnok motorját, indultak az ősziárpa-táblák felé. Azóta már láttam levágott repcetáblát is, vagyis joggal mondhatjuk, megkezdődött a nagy munka. Az Agroinform.hu 2020. évi 27. heti növényvédelmi előrejelzése.

Így előzzük meg a méhmérgezéseket!
A napraforgó-virágzás időszakában mi lehetne fontosabb téma a méheknél és a méhek védelménél?

Új zászlóshajók a KITE repceflottájában (PR-cikk)
A KITE Zrt. a repcében is nagy termést garantáló, korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja, köztük két igazi újdonsággal.

Napraforgó-védelem – még van feladat! (PR-cikk)
A növényvédelmi szezon még nem ért véget, a virágzat és a tányér védelmét még meg kell oldanunk.

A poloskainvázió kezdetét veszi! Mit tehetünk?
A kiskertekben és a nagyüzemi gazdaságokban is nagy gondot okozó poloskák inváziója idén nyáron is kezdetét veszi. Lássuk, mely fajokkal van dolgunk, és mit kell tudni róluk!

kép

Az ázsiai márványospoloskák megkezdték szaporodásukat – fotó: Lepres Luca

Szabad még repcét termeszteni Magyarországon? (PR-cikk)
Az őszi káposztarepce termesztése az elmúlt években a hazai vetésszerkezet megkerülhetetlen része lett. Az elmúlt évekig a fejlődése és népszerűsége töretlen volt.

Amikor a rágcsálók okoznak fejfájást – a mezei hörcsög és mezei pocok elleni védekezés
A mezei rágcsálók két országosan elterjedt képviselője a mezei hörcsög és a mezei pocok.
Ezek a polifág kártevők kedvező időjárás és bőségesen rendelkezésre álló táplálék esetén tömegesen felszaporodnak, és károsítják termesztett kultúrnövényeinket, sok bosszúságot okozva ezzel a termelőknek és a házikert-tulajdonosoknak.

növény

A mezei hörcsög károsítása a virágok lerágásával belterületi konyhakertben – fotó: Lepres Luca

Már létezik genetikai védelem vírus- és gombabetegség ellen repcében (PR-cikk)
Kiemelkedő olajtartalmú, kompakt, tarlórépa sárgaságvírusának és fómának ellenálló hibridek a RAPOOL repceportfóliójában.

A repce nagyon kényes növény – sok múlik az őszi tápanyagellátásán! (PR-cikk)
Repcét azért idén is vetünk. Mert szeretjük a kihívásokat. Dacára az aszálynak, a növényvédelmi problémáknak és a hullámzó áraknak, a repce azért mégis jól illeszkedik a vetésforgóba és a pénzügyi tervünkbe. Az első viszonylag jól tervezhető terményárbevételünk az év során a repcéből származik.

Növényvédelmi előrejelzés: Ideje védekezni a kukoricamoly ellen
A gyümölcsösökben pedig a monília okozza most a legnagyobb gondot. Az Agroinform.hu 2020. évi 28. heti növényvédelmi előrejelzése.

repce

A fehérpenészes szártőkorhadás tünete repcén.

Ha csökkentenünk kell a növényvédőszer-felhasználást, a búzafajták tulajdonságaiban kell megbíznunk (PR-cikk)
A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása a termőképesség és minőség összhangjával.

Lehet a malacnevelés antibiotikum- és ZnO-mentes, úgy, hogy a teljesítmény nem sínyli meg (PR-cikk)
Az állattartóknak meg kell felelniük az antibiotikum- és ZnO-használatot korlátozó előírásoknak. Léteznek olyan alternatív termékek, amelyekkel nem kell félni a termelés visszaesésétől, sőt a telep jövedelmezősége összességében javulhat is.

Eltűnt a drótféreg, zöldebb az állomány, és láthatunk szép repcét is idén! – VIDEÓ (PR-cikk)
"A búzának jól jött áprilisban a segítség – látszik is, hogy az időjárási körülményekhez képest szép termés várható! A repcét is meg kellett támogatni – levélanalízis alapján kapott foszfor és bór adalékanyagot."

Milyen növénysűrűséggel és hogyan vessünk zöldséget?
Tavaszi hónapokban, az ültetések és vetések során, a tanácsainkban számtalanszor elhangzó kifejezés a tenyészterület, a növénysűrűség, az ikersor, a fészkes vagy a szalagos vetés, de pontosan mit is takarnak ezek a fogalmak, azzal sokan nincsenek tisztában. Pedig minden termesztésnek, legyen az zöldség-, dísznövény- vagy gyümölcstermesztés, fontos része a vetőmag-, a palánta- és minden szaporítóanyag-igény számításának alapja.

káposzta

Fejes káposzta négyzetes elrendezésben ültetve.

Mennyire veszélyesek az emberi és az állati egészségre a mikroszkopikus méreganyagok? (PR-cikk)
Hogyan védekezhetünk ellenük? Miért fontos a gabonák rendszeres mikotoxin-vizsgálata? Milyen eszközökkel történhet a vizsgálat? A WESSLING Hungary Kft. független laboratóriumának munkatársai válaszoltak.

Ezek a repcehibridek kiválóan alkalmazkodtak a hazai körülményekhez (PR-cikk)
A RAPOOL kísérletekkel bizonyította, hogy repcehibridjei remekül helytállnak a magyarországi termőterületeken, és kedvezőtlen viszonyok között is nagyfokú termésstabilitást mutatnak.

Nagy erővel támadnak a csonthéjasok levélbetegségei
A nedves, párás és meleg idő miatt figyelni kell a peronoszpórára, a fitoftórára és a szőlő feketerothadására is. A csonthéjasok egyik levélbetegsége, a blumeriella néhol már 90%-os levélhullást okozott pl. cseresznyén.

cseresznye

Volt, ahol a blumeriella már 90%-os levélhullást okozott a cseresznyén.

Hozza ki a hibridkalászosokból a maximumot! (PR-cikk)
A szántóföldi növénytermesztésre a folyton változó és egyre változatosabb termelési körülmények, továbbá a hektikus piaci árak jellemzők. Ebben a bizonytalan környezetben hibridek használatával tehetjük hatékonyabbá kalászostermesztésünket, hiszen a hibrideket a fajtáknál lényegesen nagyobb termésbiztonság jellemzi.

Már itthon is elérhető egy merőben új foszfortrágyázási módszer! (PR-cikk)
A foszfor a generatív fejlődés motorja, azonban nemcsak a generatív, de a vegetatív folyamatokhoz is kell (például a gyökérfejlődéshez), hiszen a növény foszforvegyületekben tárolja az energiát.

Ezek a hatékony zöldítés lépései (PR-cikk)
Az ökológiai másodvetés adta kötelező megfelelés során azon termelők tudják kihasználni a lehetőségeket, akik okszerűen, szakmailag megalapozott döntésekkel választják ki a számukra megfelelő keveréket. Amennyiben a megszokáson alapuló keveréket vetik el, akár több évre kiható problémákkal szembesülhetnek.

Amit a vöröshagyma betakarításáról és vetéséről tudni kell
Hamarosan itt az augusztus, amikor nemcsak betakarítjuk, de vetjük is a hagymát. De mit kell tudni erről az eredményesség érdekében?

hagyma

A felszedett hagymát rendre rakva, néhány napig száradás céljából a napon tároljuk!

A sörárpa is meghálálta a törődést! – VIDEÓ (PR-cikk)
Borsod megyében, Sajóvámos határában egyre több gazdálkodó próbálja ki a sörárpa termesztését. Az idei év aszályos időjárása azonban sajnos ennek a kultúrának a sikerét is veszélybe sodorta.

Miért érdemes kipróbálni a piacvezető KWS repceújdonságait? (PR-cikk)
Portfóliónk egyik újdonsága a FELICIANO KWS hibrid, amelyben több, a repce termésstabilitásához fontos tulajdonságot tudtunk ötvözni.

Bemutatjuk az alomszóró robotot, amit két magyar gazda épített! (PR-cikk)
A robot fejlesztői eredetileg a saját gazdaságuknak tervezték a rendszert, majd háromévnyi megfeszített munka után sikerült egy olyan alomszóró robotot összerakniuk, amit a többi baromfitartónak is meg kell ismernie!

2020 vajon a szőlő éve lesz? – Helyzetjelentés a szőlészetből
Az idei évjárat is igen változatosan alakult az eddigi időjárási körülményeknek köszönhetően. A tavaszi aszály, majd a júniusi esőzések és jégesők alaposan megbonyolították a szőlőtermesztők életét. Az eddigi szőlő-növényvédelmi tapasztalatok vegyesen alakultak országszerte, de összességében a tavalyi évhez képest kedvezőbbnek mondhatóak.

szőlő

Repcefénybogarak a virágzó szőlőn – fotó: Lepres Luca

Új módszerrel védekezhetünk a repce egyik legfontosabb betegsége ellen (PR-cikk)
A fómás levélfoltosság és szárrák az őszi káposztarepce legfontosabb betegsége egész Európában és Magyarországon is. Ez a gombás megbetegedés szinte minden évben megjelenik a repce állományokban. Ezért fontos a rezisztens hibridek termesztése.

Kipergés-ellenálló repcék: néhány plusz nap a táblán jelentős terméstöbbletet okozhat (PR-cikk)
A RAPOOL hibridjeivel ütemezhető a betakarítás, elkerülhető a deszikkálás, maximalizálható a terméspotenciál.

A kihalás fenyegeti az egykor veszélyes kártevőt?!
Nem is olyan régen tűzzel-vassal irtották a mezei hörcsögöt – a legfrissebb adatok szerint viszont 30 éven belül kipusztulhat ez a rágcsálófaj, amelyet a Természetvédelmi Világszövetség a kihalással fenyegetett fajok vörös listájára emelt. Tekintsük át együtt a hallatlanul mozgalmas hörcsögtörténelmet!
mezei hörcsög

Mezei hörcsög a szántóföldön – fotó: Dr. Cserkész Tamás

Önnek mennyit tejel a kukoricaszilázsa? (PR-cikk)
Az idei év tavaszi tömegtakarmányainak hozamai az időjárás – mérsékelt tavaszi csapadék – miatt nem mindenhol tudták teljesíteni a velük szemben támasztott elvárásokat. Éppen ezért kulcsfontosságú a kukoricaszilázsok minél jobb kihasználása, ilyen körülmények között különösen felértékelődik minden kilogramm kukoricaszilázs jelentősége.

Homeopátiával a növények betegségei ellen
Zsigó György növényorvos ez alkalommal három olyan témát érint, melyekről mostanában sok kérdést kapott. Ezek közül az egyik a homeopátiás védekezési lehetőségek.

kép

Balról jobbra: az aranyos rózsabogár, a szeder gubacsatka kárképe és Krumpach Erzsébet ráckevei biokertje

A lehető leggyorsabban helyre akarod hozni a savanyú talajodat? Akkor figyelj! (PR-cikk)
A kalászos növényeink más kultúrákhoz képest még inkább érzékenyek a termőhelyi viszonyokra, a talajállapotra.

Növényvédelmi előrejelzés: Oda kell figyelni a gyapottok-bagolylepkére és a kukoricamolyra!
Az aktuális állapotot talán úgy lehetne összefoglalni, hogy a kapások nagyon biztatóak, de a kártevők szaporodnak, napraforgóban nő a betegségek fertőzési nyomása. Ehhez hasonlóan erősödik a fertőzési nyomás a gyümölcsösökben is, s a szőlő is figyelmet kíván. Az Agroinform.hu 2020. évi 29. heti növényvédelmi előrejelzése.

Amikor nem a tápanyaghiány a gond – mely tényezők befolyásolják a növények tápanyagfelvételét?
Sokszor a környezeti tényezők pontosabb szabályozásával, a tápanyagfelvételt zavaró tényezők megszüntetésével hatékonyabban, gyorsabban és olcsóbban orvosolhatnánk a kialakult fejlődési zavarokat.

paradicsom

Magas hőmérséklet következtében a paradicsombogyón a káliumhiányra emlékeztető sárgászöld-sárgásbarna karima alakul ki a kocsány közelében, a termés belseje egyenetlen érést mutat – fotó: Agroinform.hu

Így tegye biztonságossá a csírázást! (PR-cikk)
Eddig soha nem tapasztalt hatások forgatnak ki bennünket a rutinból, gondoljunk picit pironkodva a pánikvásárlásokra… A gyors változások arra sarkallnak minket, hogy egyre inkább csak a kapott adatokra, statisztikákra hagyatkozzunk, csakis azokban higgyünk. De mi van az adatok mögött? Hol a szintézis bölcsessége a tapasztalás zamata, a fókusz? Közelítsünk erre a csávázószer-választás kapcsán. Kérdezzünk, keressünk együtt válaszokat, szerezzünk tapasztalatokat.

Európa-szerte felszaporodtak a drótférgek – hogyan állítsuk meg őket? (PR-cikk)
A talajlakó kártevők felszaporodását manapság már tényként kell elkönyvelnünk. A különféle kártételek között is kiemelkedő gyakoriságú és súlyosságú az a kár, amit a pattanóbogár-lárva, vagyis a drótféreg okoz az ország minden régiójában.

Segítünk a lehető legjobb minőségű tömegtakarmányt előállítani
Hogyan termeljük meg, milyen technológiával tartósítsuk, hogyan és mivel takarítsuk be és hol tároljuk a tömegtakarmányt, hogy a lehető legjobb minőséget érjük el?

kép

A fűfélék erjesztése nehezebb feladat, mint a kukoricaszáré.

Új növényvédelmi termékek és műtrágyák Magyarországon! (PR-cikk)
Az AGROVENA-Agrokémia Kft. 2019-ben alakult az AGROVENA cégcsoport legújabb magyarországi leányvállalataként. Egyik tulajdonosa, Bankert Marcus 25 éves intenzív repcetermesztési tapasztalattal rendelkezik Magyarországon.

Növényvédelmi előrejelzés: Most kell nagyon odafigyelni a szőlőre!
Számítottunk rá, hogy a szőlő hagyományos betegségei, elsősorban a lisztharmat fertőző tömege felszaporodik és kedvező körülmények között robbanni fog. Az Agroinform.hu 2020. évi 30. heti növényvédelmi előrejelzése.

A műtrágyázásra fordított pénz akár 25-30%-kal is jobban hasznosulhat! (PR-cikk)
Aratáskor a táblákról nemcsak a szemtermést takarítjuk be, hanem a termést felépítő – korábban a talajban található – tápanyagokat is „letakarítjuk”. Ezek rendszeres visszapótlása az intenzív szántóföldi gyakorlatban elengedhetetlen.

Hogyan védjük meg kertünket a poloskainváziótól kémiai megoldások nélkül?
Hazánkban csak kevesebb mint egy évtizede jelentek meg ezek a fajok, viszont válogatás nélkül a legtöbb kerti növényünket, zöldségeket és gyümölcsöket egyaránt károsítják. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) most összeszedte, milyen biomegoldások léteznek poloskák ellen.

növény

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) az ázsiai márványospoloskánál egy évtizeddel korábban, azaz a kétezres évek elején jelent meg Magyarországon – fotó: Zsigó György

Megvizsgáltuk a búzatermés és a szalma tápanyagtartalmát – megdöbbentő eredmények születtek! (PR-cikk)
Mennyi tápanyagot viszünk el egy búzaterméssel? És mennyi tápanyagot, ha leszedjük vagy visszadolgozzuk a búzaszalmát? Megmértük!

Növényvédelmi előrejelzés: A kukoricamoly-lárvák egyre beljebb rágják magukat!
Szinte folyamatosan magas a levegő relatív páratartalma, ami sok károsítónak biztosít kedvező környezetet. Az Agroinform.hu 2020. évi 31. heti növényvédelmi előrejelzése.

IKR Agrár online őszi búza fajtabemutató: versenyelőnyt biztosító termesztéstechnológia és fajták (PR-cikk)
Az őszi búza termesztésénél ma a bőség zavarával küzdenek a gazdálkodók. Közel 200, Magyarországon minősített, és több mint 2000, az EU-országokból szabadon elérhető fajta között szakértői segítség nélkül szinte elképzelhetetlen a kiigazodás.

ikr

Búzafajtasor Hajdúböszörményben, 2020.07., IKR Agrár Kft. felvétele.

Most van itt az ideje a fejes káposzta fejtrágyázásának!
Óriási zöldtömeget képes hektáronként teremni, a 120-140 tonna/ha üzemi átlagot is meghaladja több jó gazdánál a fejes káposzta termése. Ehhez rengeteg tápanyagra és a trágyázás pontos időzítésére van szükség!

A jó repcetermés alapja az átgondolt tápanyagellátás – mire figyeljünk? (PR-cikk)
A repce a harmadik legjelentősebb olajnövény (az őszi káposztarepce magja 40-50% olajat tartalmaz) és a második legfontosabb fehérjenövény a világon (repcedara fehérjetartalma kb. 38-40%).

Júliusi gépészeti összefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT és ITT.