Dr. Tikász Ildikó Edit, Agrárközgazdasági Intézet osztályvezetője, tudományos tanácsadó, "Smart technológiák a magyarországi sertés- és baromfitartásban" címmel tartott előadást a PREGA konferencián. A LivestockSense projektet mutatta be, amelynek célja az állattenyésztés gazdasági és környezeti fenntarthatóságának javítása fejlett információs és kommunikációs eszközök segítségével, valamint az új technológiák alkalmazásának terjedését gátló társadalmi tényezők beazonosítása és feloldása.

A 2021 és 2023 között zajló projektnek egyelőre nincsenek még olyan eredményei, amelyek alapján javaslatokat lehetne megfogalmazni, de a projekt keretében, állattartó gazdaságok megkérdezésével végzett kutatásból kiderült néhány fontos és érdekes információ.

A felmérés első eredménye alapján az látható, hogy a megkérdezett sertés- és baromfitartó gazdaságok nagyrészt egyetértenek azzal, hogy az okostechnológiák lehetővé teszik a termelés hatékonyságának javítását, megbízható információkat szolgáltatnak, javítják az átláhatóságot a termelésben, segítik az állományban a korai problémák felismerését és a mindennapi döntéshozatalt az istállóban.

Viszont nagy részt nem értenek egyet (vagy kevésbé értenek egyet) azzal a gazdák, hogy az okoseszközök könnyedén csatalkoztathatóak lennének más eszközökhöz, elfogadható lenne az áruk és a fenntartási költségük, vagy könnyen elérhető lenne a szervizszolgáltatás. Azzal sem értenek egyet, hogy ezek az eszközök segítik a kieső munkaerő pótlását. További hasznos információkért érdemes megnézni az alábbi előaadást. Ha pedig a legfrissebb precíziós újításokra vagy kíváncsi, jelentkezz a PREGA-ra!

Már lehet jegyet vásárolni a 2023-as PREGA-ra!

Biztosítd be te is a helyedet Magyarország egyik legnagyobb agrárdigitalizációs rendezvényére!

Részletek:

PREGA – Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás 2023

Időpont: 2023. február 8-9.

Helyszín: Aquaworld Kongresszusi Központ, Budapest

Szekciók:

• Szántóföldi növénytermesztés

Farm-menedzsment: mezőgazdasági döntéstámogató szoftverek szekció

Talaj és termőképesség szekció

Vetés és genetika szekció

Tápanyag-gazdálkodás, öntözés szekció

Drónok a mezőgazdaságban: monitoring és légi kijuttatás szekció

Növényvédelem és növénykondicionálás szekció

Aratás és kapcsolódó műveletek, szenzorok, mérések szekció

• Agráradat szekció

• Precíziós gyümölcs- és szőlőtermesztés szekció

• Indoor farming és precíziós zöldségtermesztés szekció

• Precíziós állattenyésztés szekció

• Adattudomány a gyakorlatban szekció

• Digitális Élelmiszeripar szekció

Indexkép: Envato