Gazdaság - A gazdaság hírei

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Már megrendelhető az új PREGA és PREGA SCIENCE könyv!

  2018. szeptember 19., szerda 10:27 Gazdaság

  A PREGA 2018 könyv a precíziós mezőgazdaság gyakorlati megoldásait és a lehetséges megtérüléseket mutatja be, a PREGA SCIENCE könyv pedig a precíziós gazdálkodással kapcsolatos tudományos kutatásokról és eredményekről számol be.

Hogyan találjuk és tartsuk meg a munkaerőt a mezőgazdaságban?

Hogyan találjuk és tartsuk meg a munkaerőt a mezőgazdaságban?

2018. szeptember 19., szerda 08:28 Gazdaság

A mezőgazdaság speciális ágazat, különleges igényekkel – ennek megfelelően a munkaerő kiválasztásánál is sajátos szempontokat kell figyelembe venni. A helyzetet aktuálisan nehezíti, hogy általános munkaerőből és fiatal utánpótlásból is hiányt szenved a terület.

 • Precíziós gazdálkodás – miért éri meg és hogyan vágjunk bele?

  2018. szeptember 18., kedd 09:46 Gazdaság

  Hogyan induljunk el a precíziós gazdálkodással és hogyan lépjünk tovább benne? Mik a smart farming legújabb irányai és mik az ezzel kapcsolatos gazdálkodói tapasztalatok? Ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik a II. PREGA Start Konferencia szeptember 20-án Mezőhegyesen. A konferenciára a belépés ingyenes.

 • Nagy István: átlagon felüli lehet az idei almatermés

  2018. szeptember 17., hétfő 15:21 Kertészet és szőlészet

  Idén a tízéves átlagnál mintegy 25 százalékkal magasabb, 730 ezer tonna almatermés várható, ennek 25-30 százaléka étkezési, 70-75 százaléka ipari alma.

 • Ismét drágulhat a tojás

  2018. szeptember 17., hétfő 14:56 Gazdaság

  Ezúttal a nyári aszály miatti takarmányhiány emelheti meg a tojásárakat.

 • Szennyezett tejet hívtak vissza a boltokból

  2018. szeptember 17., hétfő 11:09 Gazdaság

  A Nébih vizsgálata kimutatta az S-Budget UHT tej mikrobiológiai szennyezettségét, ezért elrendelték a termék forgalomból való kivonását és visszahívását a fogyasztóktól.

 • NAK: Elfogadhatatlan az agrártámogatások csökkentése

  2018. szeptember 17., hétfő 08:52 Gazdaság

  Magyarország számára elfogadhatatlan a Közös Agrárpolitika költségvetésének csökkentése – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a COPA-COGECA 2018. szeptember 13-án tartott elnökségi ülésén, Brüsszelben.

 • A termelők együttműködésére van szükség a mezőgazdaságban

  2018. szeptember 16., 11:00 Gazdaság

  A mezőgazdasági ágazatokat sújtó legnagyobb probléma, hogy különvált a termelés és a feldolgozás, és ezen a termelők együttműködésével lehet változtatni – mondta Nagy István agrárminiszter a Nógrád megyei Karancskesziben.

Mezőgazdasági rendezvények garmadája előttünk és mögöttünk

Mezőgazdasági rendezvények garmadája előttünk és mögöttünk

2018. szeptember 16., 09:00 Gazdaság

A legmodernebb gépek és színtiszta szakmai programok Mezőhegyesen; hogyan lehet vonzó életpálya az agrárium; minden az állattenyésztésről fog szólni Kaposváron; hogyan gazdálkodnátok digitálisan? Az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

 • Az űrbéli növénytermesztés akadályai

  2018. szeptember 15., szombat 12:54 Gazdaság

  A Mentőexpedíció című film főhőse egy botanikus, aki a tervezett négy hét helyett kénytelen hosszú időn keresztül gondoskodni magáról a marsi bázison: a bolygó talaját használva burgonyát termeszt, a növényeket újrahasznosított anyagokkal táplálja. De nem ő az egyetlen, aki nem földi körülmények között termeszt zöldségeket.

 • A mészkemence felizzott! – Indul a 125. cukorrépa-feldolgozási kampány

  2018. szeptember 15., szombat 12:33 Gazdaság

  Beindult a munka 125. cukorrépa-feldolgozási kampány során a Magyar Cukor Zrt. cukorgyárában, Kaposváron.

 • Nélkülözhetetlen a technológiai korszerűsítés és a gondolkodásmód megváltoztatása

  2018. szeptember 15., szombat 12:17 Gazdaság

  – Ezt Nagy István agrárminiszter mondta Kalocsán, valamint hozzátette: Az agrárium jövője szempontjából nélkülözhetetlen változásokat a természetben és a mezőgazdaságban végbemenő átalakulások is kikényszerítik.

 • Szlovákia sütőiparát az összeomlás fenyegeti

  2018. szeptember 14., péntek 13:25 Gazdaság

  Helyi elemzők szerint Szlovákia sütőiparát a gabona, illetve a liszt árának 25-30 százalékos növekedése miatt az összeomlás fenyegeti – írja az ekonomika.sme.sk.

 • Újraindulhat a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

  2018. szeptember 14., péntek 12:46 Állattenyésztés

  A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.

 • A gabonaárak emelkedtek, a gyümölcsárak nagyot zuhantak

  2018. szeptember 14., péntek 11:14 Terménypiacok

  Júliusban a növényi termékek árának 4,5 százalékos növekedése és az élő állatok és állati termékek árának 4,0 százalékos csökkenése következtében a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 1,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Hogyan gazdálkodnátok digitálisan? – Elrajtolt az ország első, egyetemistáknak hirdetett smartfarming versenye

  2018. szeptember 14., péntek 10:03 Gazdaság

  Számos meghatározó intézmény és vállalat együttműködésével indul útnak Magyarország első digitális-agrártechnológiai versenye, az Agrovirtus. A megmérettetés célja, hogy a résztvevő fiatalok egy 500 hektáros virtuális gazdaságban szimulált termelési év során gyakorlatban ismerjék meg a leginnovatívabb mezőgazdasági eljárásokat,...

 • Az agrártárca törvénymódosítással védené meg a szőlőterületeket

  2018. szeptember 13., csütörtök 12:34 Kertészet és szőlészet

  Az agrárminiszter szerint több törvényt kell módosítani ahhoz, hogy a szőlőtermesztő területek, mint például a balatoniak, fennmaradását hosszú távon biztosítsák. Úgy vélte, komoly veszélyt jelenthetnek a présházból nyaralóvá váló ingatlanok.

 • Ukrajna gyümölcsexportja gyors ütemben növekszik

  2018. szeptember 13., csütörtök 11:11 Gazdaság

  Ukrajna gyümölcs- és bogyósgyümölcs-exportja ez év első negyedévében az előző év hasonló időszakához viszonyítva 59 százalékkal emelkedett, megközelítve a 100 millió dolláros értéket.

 • A hazai nyerstejárak rendezése nem tűrhet halasztást

  2018. szeptember 13., csütörtök 10:05 Gazdaság

  A nyári szárazság miatt az európai tejtermelés visszaesésére kell számítani, aminek árnövelő hatása van az EU-ban és a környező országokban. Hazánkban viszont csökkentek a felvásárlási árak, ez pedig tovább rontja a magyar tej árpozícióját.

 • Folytatódik az ingyenes tejipari szakmai programsorozat

  2018. szeptember 13., csütörtök 08:52 Gazdaság

  „Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” címen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismét meghirdeti ingyenes szakmai programsorozatát. A most induló gyakorlati napok a savas- és oltós alvasztású termékgyártás témákban biztosítanak lehetőséget a kamarai tagok számára.

 • A hazai élelmiszerek népszerűsítése közös érdekünk

  2018. szeptember 12., szerda 15:15 Gazdaság

  A nemzetgazdaságban a kibocsátás fele a feldolgozóiparhoz kapcsolódik. Ezen belül az élelmiszeripar a második legtöbb árbevételt és kibocsátást realizáló ágazat a járműgyártás után, egyben a második legnagyobb foglalkoztató is – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a XIII. Coop Rally...

 • Új nemesítési technikák és génmódosítás – engedjük vagy tiltjuk?

  2018. szeptember 12., szerda 08:44 Gazdaság

  Magyarországon 60-70 ezer hektáron 120-130 ezer tonna GMO-mentes (genetikailag módosított szervezetektől mentes) szója termesztése folyik, amit a szójaimport kiváltása érdekében növelni kell – mondta Nagy István agrárminiszter az Új nemesítési technikák és génmódosítás konferencián.

 • Hogyan lehet vonzó életpálya az agrárium?

  2018. szeptember 11., kedd 12:03 Gazdaság

  AgroHR konferencia a jövő mezőgazdaságáért.

 • Máktisztító üzemet adtak át Tiszavasváriban

  2018. szeptember 11., kedd 10:22 Gazdaság

  Átadták a Sotiva Seed Kft. 170 millió forint értékű beruházással létrehozott máktisztító üzemét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.

 • A világ búzakészletei várhatóan süllyedni fognak

  2018. szeptember 11., kedd 08:20 Gazdaság

  A világ több körzetében tapasztalt ez évi, rendkívüli szárazság és hőség jelentős hatást gyakorol a búzatermésre és a globális készletek alakulására.

 • Hűtőház és gyümölcsfeldolgozó épül Szécsényben

  2018. szeptember 10., hétfő 12:22 Gazdaság

  Hűtőház épül a Nógrád megyei Szécsényben az önkormányzat és a budapesti székhelyű Házikó Farm Kft. közös beruházásában 2019 tavaszára 140 millió forintból; a telephelyen jövő nyárra a kft. egy gyümölcsfeldolgozó építését is tervezi.

 • Ifjú kutatókat keres az Agrárminisztérium és az Agrárkutatási Központ

  2018. szeptember 10., hétfő 10:51 Gazdaság

  Ismét ifjú kutatók jelentkezését várja az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) – mondta Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója.

 • Külföldön is nagyon keresett a magyar dió

  2018. szeptember 10., hétfő 08:39 Kertészet és szőlészet

  A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb, termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót – hangzott el a Lengyeltótiban megtartott dió szakmai konferencián.

 • Spanyolországban több a sertés, mint az ember

  2018. szeptember 09., 13:00 Állattenyésztés

  A hivatalos adatok szerint a 46,5 milliós Spanyolországban elérte az 50 milliót a sertések száma. A környezetvédelem aggódik.

A szőlőre és Bábolnára figyeltünk a héten

A szőlőre és Bábolnára figyeltünk a héten

2018. szeptember 09., 10:00 Gazdaság

Aki nem tartja a határidőt, elesik a pénztől; a precíziós gazdálkodásé a jövő – megnyílt a Bábolnai Gazdanapok; a szürkerothadás okoz most gondot; rekordközeli kukoricatermésre számíthatunk. Az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]