65-70.000 tonna pulykaterméket állítanak elő évente Magyarországon, ez a hazai lakossági ellátási igényeket kielégítő 30-35 ezer tonnás szükségletet bőségesen fedezi, jelentős exportra is képesek vagyunk és sajnos az import termékekkel is számolhatunk" – mondta el a Store Insidernek a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója, Csorbai Attila. Komoly visszaesést eredményezett a Covid járvány és a HORECA szektor átmeneti leállása, hiszen a felhasználás tetemes részét külföldön és itthon is az éttermi fogyasztás teszi ki.

pulyka

Bőven fedezi a szükségleteket a hazai előállítás – fotó: pixabay.com

Feleannyit eszünk pulykából, mint 2004-ben

A hazai pulykafogyasztás évente 3-3,5 kg, ezzel a baromfihúsok rangsorában a 2-3. helyen áll. A legnépszerűbb baromfi a csirke, ezt követi fej fej mellett a kacsa és a pulyka.

Érdekesség, hogy hazánkban a csúcsidőszakban, azaz 2004-ben még 7-7,5 kg/fő/év volt a fogyasztás, ezzel világszinten is dobogós helyen voltunk az Amerikai Egyesült Államok és Izrael mögött

– tette hozzá a BTT igazgatója.

Túl kell élni a válsághelyzetet

Arra a kérdésre, ma hányan foglalkoznak pulykával Magyarországon, Csorbai Attila elmondta, hogy klasszikus értelemben vett tenyésztéssel, azaz szülőpártartással és keltetéssel 5-6 cég foglalkozik. A termelésben részt vesz 120-130 vállalkozás vagy magánszemély, de egyre kevesebben foglalkoznak vágással és feldolgozással, csak 6-7 ilyen cég vanaz országban.

Még így is bőven fedezi a szükségleteket a hazai előállítás, és bőven jut exportra is a magyar pulykából. 2022-ben nagyjából 7,5-8,5 millió élőpulykát állítanak elő, ebből körülbelül 90.000 tonna élősúlyú élőállatot dolgoz fel a hazai vágás, amiből 65-70.000 tonna pulykatermék keletkezik – míg az itthoni szükséglet alig éri el a 35 ezer tonnát.

Ahogy a baromfitartás minden szektorát, úgy a pulykaágazatot is drasztikus költségnövekedések jellemzik: a takarmányok ára megduplázódott, megsokszorozódtak az energiaköltségek, emiatt kétszeresére nőttek a termékelőállítás költségei és jelentősen megemelkedtek a feldolgozási költségek is.

Ennek túlélése a legnagyobb ágazati kihívás. Ezt követően beszélhetünk csak olyan célokról, mint a pulyka termékpálya hatékony termelési környezetének kialakítása, vagy a pulykahús kedvező élettani hatásainak bemutatásán keresztül a fogyasztásösztönző kampányok megalkotása

– ismertette a nehézségeket Csorbai Attila a storeinsider.hu-nak

pulyka

A pulykamell fehér hús, ami még a csirkemellnél is lényegesen alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezi – fotó: pixabay.com

A pulykahúst hamis marhahúsként is használhatjuk

A pulykahús különlegessége, hogy rendelkezik olyan vörös húsrészekkel, mint például a combok – amiket akár „hamis marhahúsként" is használhatunk. Viszont a melle fehér hús, ami még a csirkemellnél is lényegesen alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezik, így az egészséges életmódhoz vagy a diétákhoz ideális alapanyag. Mivel a fehérjetartalma magas, könnyen emészthető, így a sportolóknak és a fogyókúrázóknak is ajánlott.