Az előttünk álló repcevetési szezonban utoljára használhatók a klotianidin hatóanyagú, rovarölő hatású csávázószerek, illetve az ezekkel a készítményekkel kezelt repcevetőmagok. A neonikotinoidok használatát tiltó uniós rendelkezés 2013. december elsejével lép hatályba.

Így az idei repcevetési szezonban lehet és célszerű még a megszokott módon, rovarölő szeres csávázással védekezni a káposztalégy és a repcebolha várható kártétele ellen. A csávázás kíméli a hasznos élő szervezeteket, szemben az azonos hatóanyagot tartalmazó, hagyományos felületkezelések károsító hatásával. A káposztalégy lárvakártétele ellen más, hasonlóan hatékony védekezési lehetőség nem is áll rendelkezésünkre. A RAPOOL kimagasló minőségű csávázása biztosítja a nagyteljesítményű hibridek védelmét az ősz folyamán.

A fent említett jogi szabályozás értelmében a 2013. december 1. után megmaradt vetőmag további felhasználása tilos, ezért az idei vetőmag megrendelésénél a szokásosnál is körültekintőbb módon célszerű eljárni. Minden olyan vetőmagot, amely nem került elvetésre, decembertől veszélyes hulladékként kell kezelni, megsemmisíteni. A bontott zsákokból és a vetőgépekből összegyűjtött maradékot éppen ezért célszerű zöldtrágya vagy zöldtakarmány célra elvetni még az ősz folyamán, 700.000 csíra/ha normával. Alternatíva lehet a vetéssel még nem végzett gazdatársak, üzemek részére átadni a megmaradt vetőmagot, amennyiben arra igény van.

Clearfield hibridrepcék – Korszerű RAPOOL-megoldások nehéz helyzetekre

A repce jövedelmezőségének és termésbiztonságának alapja - a technológiai fegyelem betartása mellett - a nagy teljesítményű RAPOOL-hibridek használata. A technológia egyik fontos pillére a repce zavartalan őszi fejlődésének biztosítása, melynek előfeltétele az állományok gyommentesen tartása is. Számos termőhelyen okozhat ez szakmai kihívást, egyrészt a kedvezőtlen őszi csapadékviszonyok, másrészt a repcéből a hagyományos gyomirtó szerekkel nehezen írtható gyomok terjedése miatt is. A RAPOOL folyamatos termékfejlesztése lehetőséget kínál arra, hogy a hazai klimatikus és termőhelyi viszonyokhoz jól adaptálódó hibridek és a Clearfield gyomirtási technológia együttesen teremtsék meg a nagy termés és jövedelmezőség alapjait.

A RAPOOL Clearfield repcéi közül elsőként az EDIMAX CL részesült hazai elismerésben. Kiemelkedő termésszintjével, kedvező agronómiai tulajdonságaival (télállóság, szárazságtűrés, állóképesség, alacsony pergési hajlam) alapján a hagyományos hibridrepcék bármelyikével felveszi a versenyt.

Az EDIMAX CL mellé felsorakozó VERITAS CL egy igazi robosztus, kontinentális hibrid, mely kiváló télállósága és kedvező kórtani jellemzői mellett erőteljes, robbanásszerű őszi fejlődéssel rendelkezik. Tavaszi fejlődése visszafogottabb, ezért a késői fagyok kevésbé károsíthatják.

RAPOOL – Előny a zsákban is!

Ne feledje, hogy valamennyi RAPOOL hibrid vetőmagja 3-4 hektár elvetésére elegendő, 100% élő csírát tartalmazó kiszerelésben kerül forgalomba!  Az élő csírára történő vetőmag-kiszerelés egyértelmű előnyöket jelent a termelők számára a „csupán” magra történő csomagolással szemben. Például egy 92% csíraképességű tétel esetén zsákjainkba 8%-kal több, 1.620.000 mag kerül. Az előny tehát:

  • azonos ezermagtömeg esetén 8%-kal több mag a zsákban,
  • azonos vetőmagár esetén 8%-kal kedvezőbb ár, vagy
  • 8%-kal nagyobb áruérték,
  • 8%-kal nagyobb bevethető terület egy zsákból.

Blum Zoltán
ügyvezető igazgató
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

A hírlevél PDF formátumban letölthető ide kattintva.