Idén jóval több előleget fizetnek ki, eddig 60 milliárd forint landolt a számlákon
Ebben az évben jelentősen több termelő kaphatja meg az agrártámogatások előlegét. A tejesek kiemelt figyelemben részesülnek. Eddig 60 milliárd forint előleget fizetett ki a gazdáknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az uniós és nemzeti agrártámogatásokból – mondta Gyuricza Csaba, az MVH elnöke. Hozzátette: a közvetlen támogatások előlegeinek folyósítása október 17-én kezdődött és november végéig tart. Az eddig kiutalt összeg meghaladja a tavalyi kifizetéseket, október végéig már kétszer annyi támogatás érkezett a gazdálkodók számlájára, mint egy évvel ezelőtt.

A fiatal gazda pályázat hamarosan indul! – Mikor is?
A pályázatok beadása előre láthatóan 2017 februártól indul. A cikkből az is kiderül, hogy hány nyertes pályázatra elegendő a keretösszeg. Társadalmi egyeztetésre megjelent „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” című felhívás.

Döntöttek! Megvan, kik kapnak támogatást trágyatároló építésre
Napokon belül megérkezik a támogatói döntés a pályázók számára. Közel háromszoros volt a túligénylés a Vidékfejlesztési Program trágyatárolók építését támogató, mintegy 5,6 milliárd forint keretösszegű pályázata esetében. A Miniszterelnökség döntésének köszönhetően végül 281 projekt részesülhet 6 milliárd forint összegű támogatásból.

Vannak, akik szerint a biotermesztés veszélyezteti az élelmiszer-ellátást
Ez az állítás azonban könnyen cáfolható. Európának jelenleg
a túltermelés és az élelmiszer-pazarlás jelenti a legnagyobb problémákat. Ezért fontos lenne kevesebb, de jobb minőségű élelmiszert előállítani. A biotermesztés a hektáronkénti terméseredmények csökkenésével jár együtt, és ezáltal veszélyt jelent a gyorsan szaporodó népesség élelmiszer-ellátásának biztonságára – írta meg nemrég a Kurier című osztrák napilap. Az APAots Bio-Austria hírportál viszont rámutat arra, hogy ez egy hamis, egyoldalú és egyáltalán nem helytálló állítás.

bio

A túltermelés és a környezetszennyezés szempontjából sem lehet megoldás a termelés fokozása – fotó: Shutterstock

Ez aztán gyors volt! Gyuricza ment, Viski jött – vezetőcsere az MVH-ban

Azonnali hatállyal felmentette a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnökét, Gyuricza Csabát, valamint elnökhelyettesét, Dragovácz Nikolettát a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János ezt péntek este közölte az MTI-vel. Egyben bejelentette, hogy az MVH elnöki tisztségét 2016. november 1-jétől Viski József tölti be. A témáról bővebben ITT olvashat.

Mikor lábalunk ki a sorozatos agrárválságokból?
Az EU-ban jelentkező agrárválság nem a tejszektorral kezdődött, megelőzte a bortermelés és a sertéságazat krízise, jelenleg pedig a földéhség jelenti az egyik legnagyobb problémát. A francia parasztok jövedelmeinek drasztikus csökkenése arra mutat rá, hogy az EU mezőgazdasági termelésében az utóbbi időben jelentkező válságok már sorozatosnak tekinthetők. A válság a bortermelésben kezdődött, folytatódott sertéshús termelésben, legutóbb pedig a padlóra küldte a tejszektort. Történt ez annak ellenére, hogy 2015-ben az EU kereken 60 milliárd eurót fordított a válság által érintett termelők megsegítésére.

Előbb-utóbb a gazdákat is nyomon követik
Decemberben teljeskörűen hatályba lép a 2011-ben elfogadott uniós jogszabály, amely szerint december közepétől most már minden élelmiszeren valamennyi összetevőt fel kell tüntetni. Sok más mellett ez is sürgeti a mezőgazdaság digitalizációját. Tomas Orthtal, a T-Alfasystem szenior IT-szaktanácsadójával egy élelmiszer-biztonsági tanácskozás után beszélgettünk, ahol előadást tartott.

digitalizáció

Tomas Orth: a gazdálkodóknak arra is megoldást kell kapniuk, hogyan tegyenek eleget a nyomon követési törvénynek, amely itt van a nyakunkon – fotó: Agroinform.hu

A fiatalok versenyképesnek tartják az agrárszektort, mégsem választják

Egy 11 pontból álló képzési és karrierprogram jóváhagyása – ez az eredménye annak a megbeszélésnek, amelyen az agráriumot egyre súlyosabban érintő mezőgépészhiányra kerestek megoldást a szakmai szervezetek. A Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkárságának kerekasztal-beszélgetésén is előkerült a sokkoló adat: a mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd.

Ennek oka, hogy évente kevesebb mint 500 diák végez mezőgépészként, noha ennek csaknem tízszeresére, legalább 4800 főre lenne szükség. Ez előrevetíti azt a nyugtalanító jövőképet, hogy a folyamatos gépberuházások és fejlesztések ellenére a gépeket kezelő mezőgépészek nélkül kényszerszünet jöhet a földeken, ami az agrárgazdaság egészét károsan befolyásolhatja. A teljes cikket IDE kattintva olvashatja el.

Javult a tejpiac helyzete – de hol vannak a tavalyi árak?
Nőtt a tej felvásárlási ára múlt hónapban az Európai Unióban, igaz a tavalyi ártól még jelentősen elmarad. Az EU tejkibocsátása még mindig nem csökkent az elvárt mértékben, a csökkentést célzó támogatási keret pedig kimerülőben. A tej szeptemberi felvásárlási átlagára az EU tagországokban kilónként 26,99 centet tett ki, miután az előző hónapban már 3 százalékkal emelkedett (26,4 centre) – közölte a topagrar.at, osztrák hírportál a Tejpiaci Megfigyelőközpont jelentésére hivatkozva. Ez az ár lényeges előrelépésnek tekinthető, azonban
az előző évi szintnek még mindig 12, az ötéves átlagnak pedig 22 százalékkal alatta marad.

tej

Az EU együttes tejkibocsátása ez év első félévében még mindig 2,6 százalékkal meghaladta a tavalyi mennyiséget – fotó: Shutterstock

Ötvenmilliárddal bővül a hitellehetőség az agráriumban

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány több mint 50 milliárd forintnyi hitel kihelyezését biztosítja több ezer vállalkozás számára. Ezt az Európai Beruházási Alappal most megkötött együttműködési megállapodása teszi lehetővé.A részleteket Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára és Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója közös sajtótájékoztatón ismertette.

Minden uniós tagország aláírná a szabadkereskedelmi megállapodást, egy kivétellel
Belgium hétfőn jelentette be, hogy továbbra sem született megállapodás Vallónia tartományban az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásáról. Az EU többi tagországa aláírná az egyezményt.

Az élelmiszer-pazarlás egyben energia-pazarlás is
A társadalmat nem érdekli kellőképpen az élelmiszer-pazarlás problémája. Szükség van ezért a társadalmi érzékenység felkeltésére és annak tudatosítására, hogy mekkora veszteséget jelent az élelmiszer-hulladék. Egy német szakértői vizsgálat kimutatta, hogy az élelmiszer-pazarlás egyben energiapazarlást is jelent, mivel a szemétre dobott élelmiszerek révén egyedül Bajorországban évente 100 millió euró energiaköltség (az EU szintjén pedig ennek a sokszorosa) semmisül meg – írja a top.agrar, német hírportál.

élelmiszer

Az egyesülés célja tudatosítani a fejekben a veszteségeket – fotó: Shutterstock

Az USA is megtudja, milyen a magyar mangalica

Megkezdődhet a magyar mangalica exportja az Amerikai Egyesült Államokba. Az itt tenyésztett, hungarikumnak számító mangalicahízókból 20 ezer kerül a vágóhidakra, a termékek nagy részét pedig a prémium piacokra exportálják.

1,8 millió tonna napraforgóval beelőztük az EU-t
A nyári betakarítás hozamai minden növény esetében nőttek. A kukorica betakarítása a felénél jár, bőven 8 millió tonna felett lesz a termés idén. A több mint 1,8 millió tonna betakarított napraforgóval Magyarország az első helyen végzett az Európai Unióban az idén. A tavalyi visszaesés után az idei első fél évben már közel 11 százalékos a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének növekedése, és a várakozások szerinti második fél évi eredményekkel "a mezőgazdaság nagy mértékben lesz részese" az idei várt 2,5 százalékos GDP-bővülésnek.

Index-kép: István Erik, Agroinform.hu Facebook oldal