Évek óta nem volt arra példa, hogy a búzaaratás – "hála" a nem éppen száraz nyárnak – annyira kitolódott volna, mint idén. Az erdőszél és a legelő is olyan, mintha még mindig április lenne, köszönhetően annak, hogy a szezon közepén a sokéves csapadékátlag több mint duplája hullott.

Mivel július első 12 napja országszerte szinte eső nélkül telt, az árpa és a repce már jó ideje a magtárban pihenhet. Habár a gazdálkodók azóta is megállás nélkül a táblákon dolgoznak – már amikor az idő engedi –, több megyében a búza még mindig lábon áll. A kint lévő gabona minősége viszont jelentősen romolhat, hiszen a fehérjetartalom szépen lassan kimosódik és a gombabetegségek is nagy eséllyel fordulhatnak elő ilyen meleg, nedves időben.

aratás

fotó: Shutterstock

A nagy esők után betakarított búza minősége csak a takarmányszintet éri el, így összességében a takarmány minőségű búza aránya 40-50, az étkezési minőségűé 50-60 százalék, ami mindenképpen gyengébb aránynak számít a korábbi évekhez képest. Mindezek ellenére azonban az már most kijelenthető, hogy a hektáronkénti hozam a vártnál nagyobb lesz,

a nyári betakarítású gabona mennyisége 8 millió tonna lehet,

vagyis 30 százalékkal haladhatja meg az ötéves átlagot.

Az elmúlt 4-5 évben viszonylag elfogadhatóak voltak a terményárak, jól alakultak a termések, a területalapú támogatási rendszer pedig kisimítja az évek közötti különbségeket. Arra számítunk, hogy a gazdálkodók kiegészítő jelleggel fognak igénybe venni további forgóeszközhiteleket – mondta az Agroinform.hu-nak Hollósi Dávid. Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője szerint akik eredményesen gazdálkodnak, azok kis kockázattal vissza is tudják fizetni ezeket.

Alacsonyak a piaci felvásárlási árak
Az AKI PÁIR adatai szerint az újtermésű étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 16 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit július második hetében, így átlagosan 39-40 ezer forint/tonna között forgott a fizikai piacon. A takarmánybúza 36-37 ezer forint/tonna termelői áron talált vevőre ugyanekkor. Ez az előző év azonos időszakának árszintjétől közel 20 százalékkal maradt el, az árakat viszont tovább mérsékli, hogy a világon az idén mindenhol jó lesz a gabonatermés. Mindezek következtében tehát elmondható, hogy a növénytermesztési ágazatban a jövedelmek várhatóan csökkenni fognak, hiszen gyakorlatilag kisebb haszon marad a gazdáknál.

A terményárak korlátozottabbá válása és a költségek stagnálása következtében még inkább felértékelődik a precíziós technológiák alkalmazásának jelentősége. Amennyiben a változatlan minőség melletti költségmegtakarítás a cél, precíziós berendezésekkel a különböző növényvédőszer-, műtrágya- és üzemanyag-felhasználás csökkentése révén érhető el a bevétel növelése.

Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának a hazai szántóföldi növénytermesztési helyzetről szóló iparági elemzését IDE KATTINTVA töltheti le.