Jelentősen nőhet a húsvéti sonka beszerzési ára, hangzott el a kifli.hu sajtótájékoztatóján a napi.hu cikke szerint. Szalma Rita, a Kifli.hu kereskedelmi igazgatója hozzátette, a csokifigurák esetében nem tapasztalnak ilyen jelentős drágulást.

Az árstoppal kapcsolatban kiemelte, hogy annak esetleges kivezetése miatt előreláthatólag nem lesz termékvisszaesés, bár a termékek ára megugorhat, de nem jelentősen, és idővel konszolidálódhat.

Elmondása szerint az átlagos vásárlói kosár értéke most 25 ezer forint, 2022 szeptembere előtt ez 20 ezer forint volt, ami a megnövekedett infláció hatására egyre kevesebb terméket tartalmazott. A vásárlók azonban jól reagáltak az októberben végrehajtott korrekcióra: a kosárméret és a kosárérték is újra egészséges szintre nőtt fel novembertől. A vásárlók most többet is költenek, mint az előző év azonos időszakában, és több termék is kerül a kosarukba, ami többek között a sajátmárkás termékeknek köszönhető.

A húsmentes és növényi alapú termékek is napról napra népszerűbbek, de a hazai vásárlók továbbra is nagyon sok húst rendelnek. A hús és hal kategóriájában az árbevétel 46 százalékát a baromfi teszi ki. Csirkemellből például 50 százalékkal többet rendeltek tavaly januárhoz képest, ami jelentősen meghaladja a céges növekedést.

A Kiflinél a sertéshúsok 20, a marhahúsok pedig 13 százalékát teszik ki a húskészítmények bevételének.