Az AgXeed éppen ezért szentelt egy élő szántóföldi bemutatónapot a második AgBot prototípusának Hollandiaiában.


A gazdálkodók és mezőgazdasági gépkezelők körében egyszerre van jelen a kíváncsiság és az idegenkedés a robotizált munkavégzéssel kapcsolatban.

A megszokott traktorokat kiváltó-, vagy részben helyettesítő gépek tervezői, gyártói tisztában vannak vele, hogy csak akkor lehetnek sikeresek, ha a meglévő eszközök lehetőleg mindenféle módosítás nélkül, már ma kapcsolódhatnak az új önjáró gépekhez. Így gondolkodott az AgXeed is, amikor megalkotta AgBot nevű robot traktorát.

Az AgBot egy autonóm robotvontató speciális és szabványos munkagépekhez, amely III. kategóriájú hátsó és II. kategóriájú első vonószerkezettel rendelkezik. A maximális munkaszélesség a hozzákapcsolt eszköz/gép típusától függően akár 6 méter is lehet, a robottraktor nyomtávja pedig fokozatmentesen állítható, maximum 3,2 méterig.

Philip Kamps, az AgXeed marketingmenedzsere szerint a robot a tervek szerint képes lesz elvégezni minden olyan műveletet, amelyet most egy traktorral végeznek a gazdák.

Az AgBot a megfelelő kapacitás és a kisebb talajnyomás érdekében 30-91 cm széles, gumihevederes futóművén folyamatosan képes dolgozni. Teljesítménye 115 kW (156 LE), vételára ma nettó 225-260 ezer euró, és egy mobil terminálról irányítható. Az alábbi videóban Philip elmagyarázza, hogyan működik a robot a gyakorlatban.

Az AgXeed AgBot az újonnan aktualizált szántóföldi robotok vásárlási katalógusában is szerepel. (A szöveg a videó alatt folytatódik.)

A robotot az NPPL és a Farm of the Future szántóföldi robotnapon mutatták be. Az NPPL egy holland szervezet, amely segíti és támogatja a gazdálkodókat abban, hogy precíziós technikákat alkalmazzanak gazdaságaikban.

Forrás: www.futurefarming.com