Az Erste Bank pályázatot hirdetett olyan vállalkozóknak, akik egy jó ötlethez keresnek támogatót. A Higgy magadban! pályázat három nyertese számára összesen bruttó 10 000 000 forint támogatást biztosítanak, amellyel a projektek megvalósításának alapjait segítik megteremteni. A pénzügyi hozzájáruláson kívül az Erste szakmai támogatást is nyújt a nyertesek számára a pályázati összeg leghatékonyabb felhasználásának érdekében.

Ezzel a lehetőséggel szeretne élni Biró Mátyás is, akinek az a célja, hogy létrehozhassa zöldségkertészetét. Vállalkozásával a kisüzemi zöldségtermelést szeretné feléleszteni, ahogy pályázatában írja: egy Észak-Amerikában és Kanadában már elterjedt közösségi modell szerint működő, bio-intenzív zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdaságot hozna létre Ráckevén.

pályázat

Szavazzon a pályázatra az Erste oldalán!

A modell lényege, hogy a leendő vásárlókkal szezon elején megállapodást köt a termelő, hogy a tanyán termett zöldségekből hetente egy kosár friss zöldséget ad a közösség tagjainak. A közösség egy hosszú távú papírra vetett megállapodáson alapul, amelynek lényege, hogy a termelő, fix piacra termelhet, míg a közösség tagjai friss zöldségeket kapnak hétről-hétre. Így az értékesítési láncból kimaradhatnak a kereskedők, akik sokszor a haszon legnagyobb részét veszik le az áruról.

A gazdaság létrejöttével a helyi közösség tagjai mindannyian profitálhatnak, a termelő biztos piacra termelhet, a vásárlók pedig helyben megtermelt, a szezonnak megfelelő, friss áruhoz jutnak. A vállalkozás ötletgazdái bíznak abban, hogy kezdeményezésük másokat is inspirálni fog arra, hogy helyi szintű kezdeményezésekkel biztosítsák a kistermelők fennmaradását és a fogyasztók egészséges élelmiszerhez jutását.

Biró Mátyásék pályázata jelenleg a harmadik helyen áll, tehát még nagy szükség van a támogatásra. A pályázatokra még mindig lehet szavazni. Ha szavazatával támogatná a fiatalokat, megteheti az Erste Higgy magadban! honlapján.