A hazai előállítóknak, az általánosan érvényes előírásokon túl, semmilyen többlet követelményt nem kell teljesíteniük az exporthoz – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Így a harmadik országok között kifejezetten enyhének számító kritériumrendszernek köszönhetően számottevően emelkedhet az ázsiai államba kivitt hazai áruk mennyisége.

Darabolják a sertéshúst egy magyar húsüzemben.

Több korábbi kiegészítő vizsgálat és vérvételi kötelezettség is megszűnt a sertéshúst és hústerméket előállítók számára – fotó: MTI/Sóki Tamás

Révbe ért az a csaknem egy éves tárgyalássorozat, amelyet Magyarország szingapúri nagykövetségével szoros együttműködésben indított az Agrárminisztérium. Az elmúlt évek hazai állategészségügyi intézkedései alapján a szingapúri társhatóság elfogadta egy új feltételrendszer felállítását, olyannyira, hogy az Agrárminisztérium szakemberei által tett javaslatokon túl semmilyen többlet előírást sem fogalmaztak meg a magyar előállítók számára.

Az új feltételek értelmében a jelenlegi EU-s, valamint magyar jogszabályoknak való megfelelés egyben a szingapúri követelmények teljesítését is jelenti. Így például a sikeres szakpolitikai és gazdaságdiplomáciai egyeztetéseknek köszönhetően több korábbi kiegészítő vizsgálat és vérvételi kötelezettség is megszűnt a sertéshúst és hústerméket előállítók számára.

Az államtitkár kiemelte, a példátlan engedményekkel elfogadott új kritériumrendszer nemcsak a hazai állategészségügy és az ott dolgozó szakemberek, de az egész ország számára jelentős elismerés. A megállapodás egyúttal – a szingapúri mellett – a teljes délkelet-ázsiai régióba irányuló exporttevékenységnek is új lendületet adhat.

A szingapúri exportlehetőség iránt érdeklődő cégek a további információkról a területileg illetékes járási hivatalban tájékozódhatnak.