Alapvetően jók az első félévi számok, beértek a fejlesztések, és stabilizálódott a termelés is. Pétfürdőn egy közel félmilliárd eurós beruházás fejeződött be, amely 2-3 éves finomhangolás után immár stabilan működik – nyilatkozta a cég irányításában aktívan részt vevő Bige Zoltán a Napi.hu-nak.

Bige Dávid, aki szintén részt vesz a vállalat irányításában elmondta, szerencsésen átvészelték a járvány nehéz heteit. A kereslet végig megmaradt itthon és külföldön is a termékeikre, mivel a mezőgazdaságnak szüksége van a nitrogén-hatóanyagra a termeléshez. Ezt jól mutatja, hogy nitrogénműtrágya nélkül a föld jelenlegi népességének csak a fele lenne eltartható.

A Nitrogénművek Zrt. termeléséből, amely elérheti az évi 1,4 millió tonna Pétisót, most fele-fele arányban részesül a magyar piac és az export. A cég régiós szereplővé vált, Európában közel 12 millió tonna CAN-t (Pétisó) gyártanak, és a péti üzem az uniós termelés több mint 10 százalékát teszi ki – ismertette Bige Zoltán.

A Nitrogénművek Zrt.  gyára a Veszprém megyei Pétfürdő határában – fotó: Nagy Lajos / MTI

A termékeik az Unión kívül megjelentek Ukrajnában is. Mint mondták, az országban nagy potenciál rejlik, amelyet később ki lehet aknázni. Nagy forgalomra nem számítanak, egyelőre ismerkednek az ukrán piaccal, ahol várhatóan

a hagyományos orosz ammónium-nitrát-műtrágya iránti kereslet csökkeni fog a CAN (Pétisó) javára.

Jelenleg 14 országba szállítanak Pétisót, de mivel a Nitrogénművek magyar tulajdonban lévő cég, amely Magyarországon termel, kiemelten fontos számukra a hazai piac. Éppen ezért indították el néhány éve a Genezis Partnerhálózatot, amely sokszínű szolgáltatásokkal és termékekkel – például kaminonflottával és webshoppal – segíti a magyar gazdákat.

Bige Zoltán beszerzési forrásaikra kitérve megemlítette, közel 10 éve a hazai helyett a nyugat-európai elosztópontokon vásárolják a földgázt. Ezzel olcsóbban tudnak hozzájutni a műtrágya alapanyagához, ráadásul nagyobb biztonságot is jelent. A cég évente 600 millió köbméter földgázt használ fel, ami egy tekintélyes mennyiség.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, továbbra is aktívak akarnak maradni a nyugat-európai piacon, de a regionális beszerzési lehetőségeket is vizsgálják. A romániai kitermelés és a horvát LNG-gázterminál is szóba jöhet mint potenciális beszerzési forrás.