Öt nap alatt mintegy 90 ezren látogattak ki az OMÉK-ra, ahol több mint 500 kiállító mutatta be termékét. Az áruforgalom és a kiállításon köttetett üzletek összértéke meghaladja az 1 milliárd forintot. Világkiállítások színvonalához hasonlította és a mezőgazdaság ünnepének nevezte az OMÉK-ot Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter elismeréseket adott át a kiállítás zárónapján.

 

Soha nem várta még ekkora méretű állatbemutató az OMÉK látogatóit mint az idén, csak a Kincsem Parkban 1000 őshonos állatot lehetett megtekinteni. A mezőgazdasági gépbemutató is megdöntött minden eddigi rekordot: 14 000 négyzetméternyi területen állították ki az újdonságokat.

Egészséges, tiszta magyar élelmiszerekkel lehet sikert elérni – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter az OMÉK zárónapján tartott díjátadáson. Hozzátette: a magyar vidék élni akar, a 75. OMÉK pedig bebizonyította, hogy a vidék tud is élni. Fazekas Sándor úgy fogalmazott: bízunk a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság jövőjében. Orbán Viktor miniszterelnök megnyitón mondott szavait felidézve a tárcavezető elmondta: Magyarország mezőgazdasági ország, az agrárium húzóágazat.

A vidékfejlesztési miniszter a célok között kiemelte a családi gazdaság megerősítését és versenyképessé tételét, a demográfiai földprogram elindítását, ami a fiatalokat hozza helyzetbe. Fazekas Sándor kijelentette, hogy a tárca minden erejével a helyi termelés, a helyi értékesítés, a helyi közösségek megerősítését szolgálja.

Rendkívül komoly szakmai munka folyt az OMÉK öt napja alatt: tanácskozások zajlottak, szerződések köttettek. A miniszter az eredményekről szólva emlékeztetett a Kárpát-medencei vidékfejlesztés fórumra, a vidékfejlesztési tárca és a Tej Terméktanács között létrejött együttműködésre, valamint a magyar-algír mezőgazdasági megállapodásra.

A 75. OMÉK utolsó napján elismeréseket adott át Fazekas Sándor. A Miniszteri Különdíjat Szpisják Imre érdemelte ki legnagyobb, 560 kilogrammos magyar sertésével. Miniszteri Oklevelet kapott a Bábolna Hús egy éves érlelt sonkája, az OMÉK Közönségdíját a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. érdemelte ki. A vidékfejlesztési miniszter a Kincsem Parkban átadta a Szent László Díjat, melyet a Farádi istálló  Lake Louise nevü lova nyert. A Magyar St. Leger Díjat  az A36-os istálló  Ostinato  lova kapta.

 

A két évszázados múltra visszatekintő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Magyarország legnagyobb és legrégebbi agrárgazdasági kiállítása. A 75. OMÉK-on nagy közönségsikert aratott a mesterségek bemutatkozása, a gasztronómia színes palettáját felvonultató standok, az állatsimogatók, a koncertek, de népszerűek voltak az oldtimer traktorok és a borászati hatóság oktatóstandja is.