A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (MÉK) az alapképzésben élelmiszer-, kertész-, lótenyésztő, lovassport szervező agrár-, mezőgazdasági-, természetvédelmi- valamint vadgazda mérnöki szakot indít szeptemberben – olvasható a Debreceni Egyetem közleménye.

Az agrármérnöki képzést ötéves, osztatlan rendszerben hirdeti meg a kar. Idén is várják a jelentkezőket a kétéves ménesgazda és mezőgazdasági felsőfokú szakképzésre. A MÉK oktatási struktúrájának része emellett a szakmérnöki, valamint a moduláris képzések is, amelyek fokozatosan bővülnek.

A jelenlegi gyakorlat központú alapszakok teljesen lefedik az agrárterületeket – fotó: Debreceni Egyetem

Oktatási rendszerünket a piaci igényeket figyelembe véve rendszeresen felülvizsgáljuk. A jelenlegi gyakorlat központú alapszakok teljesen lefedik az agrárterületeket. A sokszínű MSc-képzés pedig alkalmas azon speciális tudás, kompetenciák megszerzésére, amelyekre szükség van az egyre inkább specializálódó XXI. századi mezőgazdaságban – hangsúlyozta Stündl László dékán. A kari vezető szerint a magas szívvonalú oktatás egyik alapfeltétele a kiváló oktatói gárda mellett az infrastrukturális és technikai felszereltség.

Az egyik legjobb kísérleti és technikai háttérrel rendelkező mezőgazdasági intézmény hazánkban a DE MÉK. Az itt tanuló hallgatók rendelkezésére áll valamennyi agrárszekció eszközrendszere. Saját szántóföldjeinken, állattenyésztő-, kertészeti kísérleti telepünkön, élelmiszerfeldolgozó üzemünkben és a legmagasabb szinten felszerelt laboratóriumainkban szerezhetnek gyakorlatot.

Emellett kiterjedt, aktív vállalkozói hálózatunknak köszönhetően külső cégekkel is együtt dolgozhatnak az itt tanulók. Ezek a lehetőségek nagyban segíti a későbbi elhelyezkedési esélyeiket. A duális képzésünkben több mint húsz cég fogadja a kar diákjait – fejtette ki a dékán.

Az egyetem vállalkozói hálózatának köszönhetően külső cégekkel is együtt dolgozhatnak az itt tanulók – fotó: Debreceni Egyetem

Stündl László kiemelte: a klasszikus növénytermesztői kertészeti és állattenyésztői pozíciójából az ágazat elmozdul a precíziós gazdálkodás, a biotechnológia, a távérzékelés, a növényvédelmi előrejelzések, valamint a szaporodásbiológia – asszisztált reprodukció és a bioaktív hatóanyagok alkalmazása felé.

Az átalakuló mezőgazdaság szereplői számára elengedhetetlenek a XXI. század innovációs és technológiai ismeretei. Ezért is helyezünk nagy hangsúlyt a gyakorlati képzés mellett a kutatásfejlesztésre. A DE MÉK hosszútávon számít hallgatóira, fontos számunkra, hogy diákjaink folytassák tanulmányaikat az MSc-képzésben, majd később PhD-hallgatók legyenek. Ennek érdekében folyamatban van egy kutatói életpálya- modell kidolgozása is – jelentette be a kar vezetője.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar jövőjében kulcsszerepet kap a nemzetköziesítés. Az intézmény jelenlegi hallgatóinak mintegy tíz százaléka érkezik külföldről, az angol nyelvű képzésben közel százharmincan tanulnak alap- és mesterszakon.

Az egyetemen nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzés mellett a kutatásfejlesztésre – fotó: Debreceni Egyetem

A kar regionális kapcsolataiban kiemelt szerepet kapnak többek között a nyitrai, a kassai, a nagyváradi, a temesvári, valamint az újvidéki partner intézmények. Kihelyezett képzésünk továbbra is elérhető Nagyváradon és Kisvárdán. Szeptembertől pedig már Nyírbátorban is megkezdhetik tanulmányaikat a mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakra jelentkezők – tette hozzá Stündl László.

A DE agrárhallgatói számára a Böszörményi úti campus a tanulás mellett számtalan sportolási lehetőséget is biztosít. Az aktív diákévek maradandó élménye lehet az idejelentkezők számára a sárgulás és a korsóavatás.

A „debreceni agrárosok” egy összetartó közösség, amely hűen ápolja nagy múltú intézményünk hagyományait és tradícióit, emellett elhivatott a jövő mezőgazdaságának kutatása, megújítása és megismertetése iránt. Ezt jelenti most a DE MÉK – fogalmazott Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.