A Kosár magazin élelmiszer-szakértő gárdájával tizenhét féle vákuumcsomagolt gyorspácolt sonkát tesztelt, melyből négy volt baromfi-termék. A teszten a népszerű vákuumozott sonkák közül egy sem érte el a "kiváló" eredményt - azaz a legtöbb termék jócskán hagyott kívánnivalót maga után.


Sajnos a rendkívül hosszú ideig tartó, aprólékos munkát igénylő sonkakészítés helyett a húsipar, hetek, sőt napok alatt készíti el dömping-termékeit, ezzel sokszor lerontva a sonkák minőségét.
A főtt-füstölt sonkáknál - vagy, ahogy a hivatalos megnevezés szól: hőkezelt sonkáknál - fontos, hogy azok ne legyenek túl kemények, és ne engedjenek nyomás nélkül levet sem. Ehhez képest a tesztelt sonkák közül a legtöbb leveses, vagy vizes volt, eresztette magából a páclét - noha a gyártás során a húsipar vízmegkötő anyagokat használ.

A kép illusztáció és érzékszervi húsminőségvizsgálatot mutat be.


A teszt általános tapasztalata, hogy a sonkák íze nem volt megfelelő, túl sósak, jellegtelenek vagy éppen főtlenek voltak, sőt akadt kimondottan romlott is.


A legtöbb címkén - néhány kivételtől eltekintve - nem, vagy csupán alig kivehetően lehetett elolvasni az összetevőket.


Az összetevők vizsgálatakor olyan alkotó-elemekkel is találkozni lehetett, mint:
• zselésítő anyag
• bőrkepor
• hemoglobin

Érdemes figyelniük a fogyasztóknak, vásároljanak körültekintően, nézzék meg jól, mi kerül az ünnepi asztalra! (Agrárkamara)