A Hódtói Sportcsarnokot megtöltő mintegy 3000 fős hallgatóságot, köztük a 613 megjelent kongresszusi küldöttet – ők az összes megválasztott küldött több mint 84 százalékát jelentették - Kispál Ferenc, a MAGOSZ választmányának elnöke köszöntötte, majd dr. Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, országgyűlési képviselő nyitotta meg a kongresszust.
    Meghívott vendégként Jean-Michel Gallet, a Franciaországi Agrár-érdekvédelmi Szervezetek Szövetségének igazgatója is köszöntötte a gazdákat. Egyebek között arról beszélt, hogy a mezőgazdaságnak szervezett, szabályozott piacra van szüksége, valamint olyan - hazai és nemzetközi szinten egyaránt megteremtett - jövedelem garanciára, ami biztonságot nyújt a mezőgazdaságból élőknek.    
Jakab István, a MAGOSZ elnöke bejelentette, hogy tudósok, szakemberek és gazdák bevonásával elkészítették a MAGOSZ agrár- és vidékfejlesztési programját, ami figyelembe veszi a múlt hibáit, de számol a jövő kihívásaival is. Mint mondta, a program nem valakik ellen szól: a gazdákért készült, és az árkokat akarja betemetni.
A program kiemelt pontja, hogy a termőföld a magyar gazdák kezében maradjon, és a birtokpolitika középpontjában a családi gazdaságok álljanak. A jövő alapjait, a versenyképesség javításának eszközét az önkéntes összefogáson alapuló beszerzési, tárolási és értékesítési társulások jelenthetik - közölte az elnök. A Magosz "a következő kormánnyal szoros összefogásban" kívánja az integrációt segítő, a gazdákat versenyképesebbé tevő szövetkezeteket létrehozni. Jakab István a gazdabank létrehozását sürgette, valamint egy olyan intézményrendszer szükségességét is hangsúlyozta, amely abban érdekelt, hogy a források minél gyorsabban a gazdákhoz kerüljenek.  
A régiók küldötteinek hozzászólása után Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke egyebek között azt hangsúlyozta, hogy leendő agrárprogramjuk egyik legfontosabb eleme az, hogy nem csökkenhet a gazdáknak járó uniós támogatás. A föld a magyaroké, a magyar gazdáké - szögezte le a politikus, majd közölte: fontosnak tartja a családi gazdaságok támogatását, és erről törvényt kell alkotni.
A MAGOSZ kongresszusa elfogadta az elnökség által előterjesztett stratégiai programot és módosították az alapszabályt is, így lehetőséget teremtettek arra, hogy megalakuljon az Ifjú Gazda és a Gazdaasszony Tagozat is.

Győri András