Csehország nagy részén, de különösen az északi területeken szárazság uralkodik, ami – tekintettel arra, hogy a legutóbbi öt évben ez a negyedik szárazsággal sújtott év – óriási veszteséggel fenyegeti a termelőket – írja a zemedelce.cz.

A talajok általában egy méter mélységig teljesen kiszáradtak. Ráadásul a szokatlanul hűvös májusi hőmérséklet is visszavetette a növények fejlődését. A szárazság szinte valamennyi fontosabb növény (gabona, repce, kukorica, zöldség- és gyümölcsfélék) termését visszaveti. A várható terméskiesés az egyes körzetekben nagyon különböző, országos átlagban eléri a 40 százalékot a többévi átlaghoz viszonyítva, de szerencsére valamivel alacsonyabb az elmúlt évinél.

A gabona sok helyütt nem ért be, csak egyszerűen beszáradt, ezért a gazdák egyes helyeken egyszerűen beszántották, mert a termés még az aratás költségeit sem fedezi. Jelentős terméskiesésre kell számítani a takarmánypillangósok és különösen a legelőfüvek hozamában is, ami egy súlyos takarmányhiány veszélyét vetíti előre.

Az aszály mellett Morvaországban egy különösen súlyos mezei-pocok invázió is fellépett, amely egyes körzetekben a gabonatermésnek akár 80 százalékát is elpusztíthatja. Sőt a szántóföldeket elborító, elpusztult rágcsálók tömege még az őszi vetéseket is akadályozhatja.