Az MKB-Euroleasing már 30 milliárd értékű gépállományt finanszíroz
Az MKB Pénzügyi Csoport elsősorban azokra a vállalkozókra koncentrál, akiknek a hatékonyságnövelés céljuk, akik magasabb hozzáadott értéket akarnak előállítani, és már elindultak a gépesítés, a digitalizálás útján.

A repcefénybogár ellen egyre nehezebb védekezni, de vannak még lehetőségek!
A repcefénybogár elleni védekezés közkedvelt eszköze a piretroid hatóanyagcsoportba tartozó taglózó hatású termékek valamelyike, mely a megszokott védekezési gyakorlat alapkészítménye. Túlhasználatuk okán az utóbbi években egyre több esetben figyelték meg csökkent hatékonyságukat, a piretroidrezisztencia kialakulását.

Már figyelni kell a buxusok rémére
2016-ban március 15-én már rágtak a selyemfényű puszpángmoly hernyói. Az idei hideg tavasz visszafogta a kelésüket, de egyszer biztosan megjelennek. Ahol még egyáltalán megmaradtak a buxusbokrok, ott rendszeresen nézzenek be a növények belsejébe, itt bújnak a 0,5-1 cm-es lárvák.

Tavaszi gyors segítség – Miért a nitrogént adjuk fejtrágyaként?
A kora tavasszal kijuttatott nitrogén jelentős segítséget nyújt a lassan felmelegedésnek induló talajoknál. De melyik típust válasszuk és mennyit juttassunk ki belőle?

őszi búza

A fiatal növény fenofázisa során igényli a legtöbb nitrogént – fotó: Shutterstock

Új kártevők elterjedésével kell számolniuk a termelőknek
A foltokban lehulló intenzív csapadékra és az extrém melegekre a kímélő és nedvességmegőrző talajművelés lehet a válasz, miközben a klímaváltozás miatt a növénytermesztőket az egyre több, eddig leginkább a mediterrán éghajlaton őshonos rovarok elterjedése fenyegeti.

Megfizethető kertészeti gépek akár a kis- és közepes gazdaságoknak is
A gazdaságos mechanikai gyomirtás előtérbe kerül a szőlő- és gyümölcsültetvényekben. Gyakorlati gépbemutatón nézheti meg többek között a csúcsminőséget megfizethető áron képviselő soraljművelőket.

Nem igaz, hogy a kisebb gazdaságokban nem éri meg bevezetni a precíziós gazdálkodást
Előbb vagy utóbb mindenkinek érdemes megfontolnia a precíziós gazdálkodásra való áttérést annak érdekében, hogy versenyképes maradjon – hívta fel a figyelmet az Agroinform.hu-nak adott interjújában a KITE Zrt. vezérigazgatója. Szabó Levente szerint a kisgazdaságoknak is megéri beruházni és megnyitni kapuikat az innováció előtt.

Akinek őszibarackja és nektarinja van, annak a tafrinával mindig számolnia kell
A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene!

Csak a jól felépített védekezés lehet eredményes a repce két fontos gomba kórokozójával szemben
A magyarországi repcetermelők részére napjainkban kiemelkedő genetikai tulajdonságokkal rendelkező hibridek állnak rendelkezésre, amelyek termőképességének kiaknázásához a termesztési időszak során rendkívül fontos a szigorú technológiai fegyelem betartása. A repce „igényes” növény, termesztésének sikerességét nem lehet a véletlenre bízni.

Nem vagy mezőgazdász, de érdekel egy működő gazdaság? Akkor jelentkezz!
Április 18-ig lehet jelentkezni a Vidék Kaland Programra,
amelyre városi, nem gazdálkodó, ám az agrárium iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését várják. A résztvevők egy hetet tölthetnek el fiatal gazdák által irányított gazdaságokban.

traktor

A programban részt vevők egy működő gazdaságban tölthetnek el egy hetet – fotó: Bélik András

Hol termelték a legjobb tömegtakarmányokat 2018-ban?
Átadták az "Év tömegtakarmánya 2018" díjakat. Több száz kiváló minőségű takarmányt vizsgáltak meg, amelyek közül több kategóriában hirdettek győzteseket.

Magyarországon két probléma lehet a vízzel: túl sok vagy túl kevés
A mezőgazdaság a legnagyobb vízfogyasztó, miközben gyakran előfordulhat vízhiány. A Homokhátság régióban például évente 10-15 centiméterrel csökken a talajvíz szintje. Március 22-e a víz világnapja.

Új kalászos gyomirtó szer – kikapcsolja a gyomokat
A 2019-as tavaszi gabonagyomirtási szezonra új kalászos gyomirtó szert ajánl az FMC a termelők figyelmébe kétszikű gyomok irtására őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs és tritikálé kultúrákban.

Meg kell védeni a virágokat a monília támadásától!
Aki nem akar kockáztatni, az máris permetezzen felszívódó gombaölőkkel. Jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen a kezelés. Teljesen be kell fednünk a virágokat! Permetszereink tapadását, esőállóságát, a cseppek szétterülését növelhetjük a tapadásfokozók hozzáadásával.

Már nincs sok idő pályázni a varroa atka elleni védekezés támogatására!
Április 8-áig lehet kérelmeket benyújtani a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésére. A kifizetési kérelem említett határidőre történő benyújtásának elmulasztása a kérelem elutasítását vonja maga után!

méh

Április 8. a határidő – fotó: Shutterstock

Vadriasztó újdonság 360 fokban – ettől a szőr is feláll a vadak hátán!
Jó hír a gazdának, hátborzongató a vadaknak! Itt a legújabb vadriasztó-fejlesztés. A Doxmand ultrahangos vadriasztók tervezőjét, Nagy Tamást ismerhetik olvasóink, hiszen az elmúlt évben már beszámoltunk a kiforrott technológia sikereiről – és az elégedett gazdálkodók tapasztalatairól.

Hosszú távon is biztos megélhetést ad a mezőgépész szakma
A szülők figyelmét is ráirányítják arra, hogy ha mezőgépésznek tanul a gyerek, akkor biztos megélhetés, fenntartható életmód vár rá az agráriumban. A MEGFOSZ-tag cégeknél meg is nézhetik, mit csinálnak, hogyan dolgoznak a mezőgépészek.

Most jelentős kedvezménnyel vásárolhat növényvédő szert!
Azonnal beváltható árkedvezmény vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a www.gazdahaszna.hu oldalon és részt vesz a Bayer nagyszabású akciójában. A Gazda Haszna prémium minőségű növényvédő szerek vásárlásakor jelentős árkedvezményt kínál, vagy a vásárlás után összegyűjtött BayPengő értékes szakmai megoldásokra váltható be.

Növényvédelmi előrejelzés: korai tavaszodás, sürgős tavaszi teendők
A kajsziültetvényekben már a monília elleni védekezés van napirenden, szokatlanul korán indul a permetezési szezon, a levéltetvek pedig már évek óta súlyos gondot okoznak. Az Agroinform.hu 2019. 12. heti növényvédelmi előrejelzése.

2 millió egy hektárért? Ez még nem a legdrágább átlagár! – VIDEÓ!
A legmagasabb átlagár Békés megyei, ahol 1,969 millió forintot adtak egy hektár földért, míg a legalacsonyabb érték Nógrád megyében született. Van azonban az országban olyan régió is, ahol 3 millióba kerül egy hektár.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.