Az agrarheute.com a közelmúltban a szarvasmarha ketózis gyógyítási lehetőségét tárgyalta. A 2022-ben Madridban rendezett állatorvosi kongresszus résztvevői egyetértettek abban, hogy erre, a többnyire az ellés után egy-két hónappal jelentkező és az emésztés, illetve takarmányhasznosítás egyensúlyát megzavaró betegségre egyre nagyobb figyelmet kell fordítani, mivel az a szarvasmarha tartásban súlyos egészségi károsodást és jelentős teljesítménycsökkenést okozhat.

A Madridi Egyetem szakértői arról számoltak be, miszerint a betegség egy 1 250 fős állományban több mint 350 kilóval csökkentette a tehenek tejhozamát.

Az elmúlt években pozitív fejlődés történt a ketózis megfelelő kezelésével kapcsolatban. Míg 10 évvel ezelőtt a glükóz infúzióból, kortizon és foszfor B12 injekciókból, valamint orális propilén adagolásból álló csomag volt az elfogadott kezelés, azóta kimutatták, hogy a legtöbb esetben a propilén-glikol szájon át történő beadása is (250-300 ml egyenként, egyszer naponta) teljesen megfelelő.

A kongresszus résztvevői egyetértettek abban is, hogy az újabb kísérletek alapján a vörösborral történő kezelés hatékonyan képes fékezni ennek a betegségnek a tüneteit és káros kihatásait.  Nevezetesen az első napi két liter után kétnaponként továbbá egy-egy liter vörösbor beadása a korábbi kezeléseknél jobban szolgálja a tehén felépülését. Ez a gyógyhatás a vörösbor alkoholtartalma mellett a benne lévő tanninok és polifenolok gyulladáscsökkentő hatásának is köszönhető.

Indexkép: Pixabay