A szilva és egyéb csonthéjas gyümölcsök magvaiból évente mintegy félmillió tonna keletkezik, és nagyjából ugyanennyi kerül szemétre Európában, világszerte pedig még sokkal több – olvashatjuk a BayWa vállalat angol nyelvű sajtóoldalán. Ezek a magvak ugyanakkor 25% körüli fehérje- és magas vitamintartalmuk alapján alkalmasak lehetnek értékes élelmiszertermékek előállítására, és kozmetikai termékek alapanyagai is lehetnek.

Magyar háztartásokban évtizedek óta folyik bizonyos gyümölcsök (elsősorban a sárgabarack) magvainak hasznosítása, de a kinyerés többnyire csak kézi munkával történik, így a nagybani értékesítés – az egyöntetűség hiányában – nehezen megoldható. Az ilyen termékek nagy előnye, hogy megtermelésük nem igényel külön földterület, sem trágyázást és öntözést, csupán egy feldolgozási folyamatot. Szakértők azt is kiszámították, hogy a gyümölcsmagvak előállítása a hasonló tápértékű diófélékhez és más száraz-gyümölcsökhöz képest 90 százalékkal kevesebb vizet igényel.

A müncheni székhelyű, élelmiszerfeldolgozásban világszerte aktív BayWa vállalat az ugyancsak német Kern Tec GmbH-val együttműködve, külső szakértőket is bevonva, már több eljárást dolgozott ki a gyümölcsmagvak élelmiszeripari feldolgozására, amelyek hozzájárulhatnak az élelmiszer-ellátás javításához amellett, hogy a maghéjak egyéb ipari felhasználásra is alkalmasak.


A Kern-Tec a feldolgozáshoz szükséges gépi berendezéseket és eszközöket tervezi és szállítja, és eddig már több mint 1000 tonna gyümölcsmagot dolgozott fel. Marcus Pöllinger, a BayWa igazgató tanácsának tagja hangsúlyozza, hogy a gyümölcsmelléktermékek hasznosítása jelentős tartalékokat rejt magában.

Képek: Pixabay