Nedves fűrészport mosnak be parafinnal bevont oltványok közé az Omega Vitis Bt. szőlőoltvány-készítő telepén a Mezőzombor határában lévő Dorgó tanyán 2021. április 8-án. Az oltványokat 21 napig 26 Celsius-fokon ládákban tárolják, hogy beinduljon a hajtás. A cégnél a nagy filoxérajárvány után az amerikai kontinensről származó, a gyökértetűnek ellenálló, vadszőlőalanyra oltanak Tokaj-hegyaljai nemes (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kabar és kövérszőlő) fajtákat. A kéthetes oltási szezonban százezer oltás készül, amelyek úgynevezett iskolába kerülnek ki, lombhulláskor kiszedik a talajból, osztályozzák, kötegelik, majd eljuttatják a termelőkhöz.

szőlő

Parafinba mártják az elkészült oltványt, az alanyvesszővel párosított nemes oltóvesszőt:

szőlő

szőlő

Kötegelt amerikai alanyvesszők:

szőlő

Nemes oltóvesszőt párosítanak alanyvesszővel:

szőlő

Elkészült oltvány:

szőlő

fotók: MTI/Balázs Attila