A Művészetek Magtára 1500 négyzetméterén közönségfogadó tér, konferenciaterem, kiállítótér, és apartmanok kaptak helyet. A Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program keretén belül  kétmillió euró értékben két leromlott állapotú uradalmi magtár rekonstrukcióját végezték el. A bódvaszilasi, 1,1 millió euróból felújított magtár ad helyet Kelet-Európa első természetművészeti központjának. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a szádalmási ALMA-Centrum együttműködésében valósult meg a beruházás.
A természetművészet idegenül csenghet a magyar közönség fülében Erőss István, a Magyar Természetművészek Szövetségének vezetője szerint. A vezető kiemelte:  "Egyre hangsúlyosabb a műteremből való kivonulás szándéka. A Művészetek Magtárában nyíló első kiállításhoz természetművészeti szimpóziumot szerveztek, amelyre az irányzat legjelentősebb képviselőit hívták meg."

Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője hangsúlyozta: feladataik közé nemcsak a természeti, hanem a kulturális értékek védelme, bemutatása is tartozik. Az Aggteleki Nemzeti Park területén két világörökségi védelemben részesült terület is található, a Baradla-barlangrendszer és a Tokaj-Hegyalja borvidék.

Augusztus 7-én a világ legnevesebb természetművészeit felvonultató első kiállítás lesz látható a Művészetek Magtárában.