A TALAJTÖMÖRÖDÉS ELKERÜLÉSE, A GYÖKERESEDÉS MÉLYSÉGÉNEK NÖVELÉSE

Sokszor lehet a repce fejlődésében olyan zavarokat észlelni, amelyek a nem megfelelő talajművelésre vezethetők vissza. Ilyen esetekben érdemes alaposan megvizsgálni a művelés minőségét. A művelés módjától függetlenül ugyanis – akár hagyományos, akár szántásnélküli rendszerről beszélünk –, mindig a zavartalan növekedésű gyökérzet biztosítja a nagy és biztos termés alapját.

AZ ÁRVAKELÉSŰ REPCE KEZELÉSE

A betakarítás előtt és közben keletkező pergési veszteség hektáronként elérheti a 200–500 kilogrammot is. Ez négyzetméterenként mintegy 3.000–9.000 magnak felel meg!

A betakarítás után célszerű az árvakelést annak 2-3 lombleveles állapotában megsemmisíteni, amivel csökkenthető a károsítók felszaporodásának esélye. Erre a célra a fogasborona vagy a sekélyen dolgozó rövidtárcsa mellett szóba jöhetnek olyan szántóföldi szárzúzó-mulcsozó gépek is, melyekkel eredményesen aprítható a magas tarló, és amelyek megkönnyítik a szármaradványok talajba dolgozását. Az így kialakuló zárt mulcsréteg azonban kedvező mikroklímát teremt az árvakelésű repce és az egyéb gyomnövények csírázásához is.

Blum Zoltán
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu