Június második felének hűvös, csapadékos időjárása nem kedvezett - sem a növények fejlődéseknek, sem az aktuális mezőgazdasági munkáknak - és már örült az ember, hogy július melegebb időjárást hozott. Sajnos a melegből több jutott nekünk, mint szerettük volna, fokozódó hőség, aszályos időjárás jellemezte a hónap első néhány napját. A kánikula a hét elejére szinte már az elviselhetetlenségig fokozódott, ez is ihlette cikkünket, amelyben a klímaváltozás okait és a hatásai ellen való védekezés lehetőségeit boncolgatjuk.

Forróság: Már a bőrünkön érezzük a klímaváltozást

Hét elején elkezdődött a dinnyeszüret! Végre jó hírrel is szolgálhattunk: Kiváló minőségű idén a magyar dinnye!

Elkezdődött a dinnyeszüret (+Képek!)

A várva-várt eső is megérkezett a hét közepére... sajnos nem is akárhogyan! Pusztító viharokkal, felhőszakadással és hatalmas pánikkal érkezett az enyhülés a forróság után. Az országban több területén alig pár óra alatt 20 fokkal hűlt le a hőmérséklet és a jég-riasztás is aggasztotta a gazdálkodókat.

Szélsőséges időjárás országszerte - de mit tehet a gazda?

Mindeközben a tej ágazat felett sem oszlottak fel a viharfelhők, sőt ellenkezőleg! Két hete még 71-74 Forint körül mozgott a tej felvásárlási ára, azonban ma gazdáink 70 Forintnál is alacsonyabb árról panaszkodnak, sőt 42-55 forintról is terjengnek rémhírek.

A tej ára és a tejtermelés alakulása

A Tej Terméktanács ugyanekkor még szigorúbb hatósági ellenőrzést szorgalmaz a magyar ágazati szereplők védelme érdekében. Abban bíznak, hogy a NAV több gyanúsan olcsó UHT- tejet forgalmazó cégláncolatot derít majd fel a fővárosban...

Tej Terméktanács: Szigorúbb hatósági ellenőrzést kérünk!

Pályázatok érik egymást, a héten megjelentek a 2015. évi Tanyafejlesztési Program pályázati felhívásai. A pályázati adatlapok elektronikus kitöltésére és benyújtására 2015. július 15. és augusztus 14. között van lehetőség a Herman Ottó Intézet (volt NAKVI) honlapján.

Készüljön! Tanyafejlesztési Program nemsokára!undefined

Idén is megtartották az Országos Öntözési Napot, ahol azt is megtudtuk, hogy hamarosan öntözési berendezések beszerzésére és korszerűsítésére is pályázhatnak a gazdálkodók, legfeljebb 50%-os támogatási intenzitással.

Lesz pénz is, pályázat is öntözésreundefined