A jubileumi terepszemlét hagyományosan a Kwizda Hőgyész és Felsőnána között található bemutatófarmján rendezték meg. Az eseményen az érdeklődő gazdák, üzleti és szakmai partnerek, illetve barátok (igen, barátok, sokan a kiváló emberi kapcsolat miatt jöttek el a szakadó eső ellenére is jó hangulatú programra) számos technológiai érdekességgel találkozhattak 4 szántóföldi növénykultúrában – napraforgó, kukorica, kalászosok, repce) –, s idén először szójaparcellák is voltak.

– Tíz évvel ezelőtt néhány lelkes kollégával – akik mai, jubileumi rendezvényünkön is jelen vannak –, pár, akkor még csak 20 négyzetméteres parcellával, bérmunka-szolgáltatók segítségével indultunk el – idézte fel a kezdeteket köszöntőjében Barna Sándor, a Kwizda ügyvezetője. – Azzal a nem titkolt céllal, hogy a mezőgazdaság intenzitását, termelékenységét növelő technológiákat mutassunk be. Úgy gondoltuk, hogy ezeket a kutatási eredményeket – ha már vannak – nem szabad eltitkolni, hanem minél szélesebb körben elérhetővé kell tenni partnereink, a gazdák számára. Kollégáim elkötelezettségének, az innovációnak, a folyamatos megújulásnak és a csapatmunkának köszönhetően ma már egy többszáz parcellás bemutatófarmon többszáz kísérletet, kutatási eredményt tárhatunk mindazok elé, akik elfogadták a meghívásunk. Nagyon büszkék vagyunk minden eredményre, amit elértünk ebben a 10 évben.

Kwizda terepszemle

Barna Sándor ügyvezető köszöntötte a megjelenteket – fotó: Horváth Attila

Barna Sándor azt is hozzátette: ezen időszak alatt csaknem 5000 látogató fordult meg a Kwizda bemutatófarmon. Szintén az elmúlt 10 év eredménye, hogy egyetemekkel, kutatóintézetekkel és újabb beszállítókkal bővült a cég partneri köre.

Ezt követően az ügyvezető elismerő okleveleket adott át azon kollégáinak, akiknek nagy szerepük volt (illetve van és lesz) a bemutatófarm működtetésében: Pinczehelyi Zoltánnak, Szabó Viktóriának és Fehér Tamásnak.

Kwizda terepszemle

Fehér Tamás, Szabó Viktória és Pinczehelyi Zoltán vehetett át elismerő oklevelet – fotó: Horváth Attila

Ezt követően Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke aktuális terménypiaci információkat osztott meg a hallgatósággal – erről itt számoltunk be.

Kwizda terepszemle

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke aktuális terménypiaci információkról beszélt – fotó: Horváth Attila

A gazdák a terepen (amihez bizony, már ernyőre volt szükség) az előbb már említett növénykultúrák, a repce, a kukorica, a napraforgó és a kalászos növények, illetve újdonságként a szója starter trágyázásáról, gombaölős kezeléséről, gyomirtásáról, lombtrágyázásáról, valamint a hiperparazita biopreparátumok alkalmazásáról tudhattak meg újdonságokat.

Kwizda terepszemle

Nem mindegy a terméshozam szempontjából, mekkora gyökérzete lesz egy-egy növénynek – fotó: Horváth Attila

Egyebek közt például a repce esetében azt, hogy a Kwizda már korábban áttért a szemenkénti vetésre és az alacsonyabb tőszám alkalmazására, mely erőteljesebb növényeket és hektárra vetítve magasabb terméshozamot eredményez. Csakúgy, mint a magasabb foszfortartalmú mikrogranulált starterezés, aminek hatására erősebb, nagyobb gyökérzet, s ebből fakadóan vitálisabb növény fejlődik.

Ezeken kívül az érdeklődőket AÖP stand is várta, ahol mindent megtudhattak az AÖP-pel kapcsolatos legfontosabb információkról, az ABZ Drone képviseletében pedig Filler Zsófia értékesítési igazgató és Simon Gábor drónpilóta tartott bemutatót.

Kwizda terepszemle

Simon Gábor drónpilóta tartott bemutatót az ABZ Drone-tól – fotó: Horváth Attila

A házigazda Kwizda Agro termékmenedzsere, Vig József kérdésünkre azt mondta: a terepszemle céljai a kezdetek óta nem változtak, a tartalom azonban részben igen.

Jelentősen átalakult a termékpalettánk az évek során, lett például egy piacvezető napraforgó talajfertőtlenítőnk, a Belem 0,8 MG, mely kiváló drótféreg ellen – hallottuk a szakembertől, aki azt is elmondta: a mezoparcellákról kapott eredményeket tudományos módszerekkel elemzik, így azok maximálisan megbízhatók. – A kitartó és lelkiismeretes munkának hála, ma már sok termelőnek rögtön a Belem 0,8 MG készítmény jut eszébe, ha drótféreg-károsítással találkozik. A kukorica esetében a Pannon Starter Mega mikrogranulált starter trágyánkat, illetve a Corn Box Plus gyomirtószer-csomagunkat említhetem, utóbbit idén már kétszer akkora területen alkalmazták a termelők, mint tavaly.

Kwizda terepszemle

A gazdák több helyszínen is hallhattak értékes információkat – fotó: Horváth Attila

A repcénél, kicsit már az őszi gyomirtási időszakra készülve Synero és Optivor gyomirtószereket mutatjuk be,  a kalászosoknál a Hadden Star Forte gyomirtó készítményünket, a fungicidek közül pedig a Toxin Stop Pro-t és a Green Flex-et ajánljuk a gazdák figyelmébe. Lombtrágyázási programunk fontos eleme a Wuxal Top Réz és a Wuxal Grano.Kwizda terepszemle

És akkor elkezdett esni az eső – ám a vendégeket ez sem tántorította el – fotó: Horváth Attila

Jöjjön még a napraforgó: itt is a Pannon Starter és a Belem 0,8 MG a technológia fontos eleme, illetve a Select Super egyszikű gyomirtó készítményünk is hangsúlyos. Újdonság idén a szójaparcella, ahol a Szója Eco nevű gyomirtó programunkat és a Wuxal Boron Plus termékünk hatását prezentáltuk. Végül nem csak érdekességként, hanem már itt kopogtat az ajtónkon a jövő, szeretném ráirányítani a figyelmet a mikrobiológiai készítményeinkre, a Pannon Starter Perfect-re, a Trifender WP-re, az Öko-ni WP -re, amelyekkel a mesterségesen előállított kémiai anyagok helyett védekezhetünk számos betegség ellen termesztett növényeink esetében. Ezek a termékek régóta  jelen vannak a kínálatunkban – azt lehet mondani, hogy megelőztük velük a korunkat és a Green Deal-t.

Kwizda terepszemle

Rengeteg érdeklődő jött az ország minden részéből – fotó: Horváth Attila

Hozzátette: jelenleg is több új terméken dolgoznak, melyekről azonban egyelőre nem árulhatnak el részleteket. Az azonban biztos: ezekre is joggal alapozhatják majd termelésüket a gazdák.

A terepszemle kötetlen beszélgetéssel és ebéddel zárult.