A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legutóbbi, csütörtöki elnökségi ülésén ismételten felhívta a piaci szereplők figyelmét arra, hogy az import termékek mennyisége súlyosan zavarja a tejpiaci egyensúlyt.

Hozzátették: a terméktanács kiemelt figyelmet fordít a piaci egyensúly megtartására, ennek érdekében soron kívüli, határozott piaci intézkedéseket kezdeményez valamennyi lehetséges fórumon.

Ahogy az Agroinform megírta, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kilogrammonként 101 forintos nyerstej alapár átlagot jelez előre.

Lukács László ügyvezető igazgató emlékeztetett: a magyar tejpiacon az importtermékek éves szinten mintegy 300 millió euró - mintegy 90 milliárd forint - értéket képviselnek. Árucsoportonként más-más az arány, de például a hosszan eltartható UHT tej, vagy a gyümölcsjoghurtok esetében ez 60-70 százalék.

Mivel kínálati piac alakult ki, az import termékek mennyiségének növekedését valószínűsíti - a részidős adatok alapján - a szakmaközi szervezet és határozott fellépést tart szükségesnek a belső piac védelmében. Ennek a folyamatnak a részeként egyeztetnek hétfőn a termelőkkel és szigorúbb terméktanácsi monitoring ellenőrzéseket tartanak. Ha szabálytalanságot találnak, felhívják rá a hatóságok figyelmét - mondta Lukács László pénteken.