Az orosz Altáji Állami Műszaki Egyetem kutatói kidolgoztak egy olyan módszert, amellyel bizonyos élelmiszerek eltarthatósága meghosszabbítható, mégpedig úgy, hogy közben az emberi immunrendszert is erősíti. A kutatók ugyanis felfedezték és kísérletekkel igazolták, hogy

a homoktövisből készült őrlemény vagy olaj nagy hatékonysággal hasznosítható a különböző élelmiszerek tartósításában.

A homoktövisből nyert tartósítószernek – alacsony beszerzési költsége és újratermelhetősége mellett – nagy előnye, hogy mint abszolút természetes anyag, az egyéb konzerváló szerekkel ellentétben a környezetre és az egészségre egyáltalán nem ártalmas.

homoktövis

A homoktövisből nyert konzerváló szer a környezetre és az egészségre egyáltalán nem ártalmas – fotó: Pixabay

Teljes biztonsággal képes megőrizni az élelmiszerek fogyaszthatóságát, a jelenleg forgalomban lévő kémiai tartósító szerekhez (szorbátok, szulfitok, benzoátok) képest hosszabb ideig és minőségi veszteség nélkül, és ami különösen fontos: antioxidáns-tartalmára való tekintettel kifejezetten kedvező hatást gyakorol az emberi egészségre.

Hasonló (természetes) élelmiszer-konzerváló termékek létrehozásával világszerte több kutatóhely próbálkozott, az Altáji Egyetem vezető kutatója, Vlagyimir Meljev szerint kész (használható) szert előállítani eddig csak nekik sikerült.

A teljes cikk eredeti nyelven itt olvasható.