A Dow AgroSciences Hungary Kft. támogatásával és az Agrárgazdasági Kutató Intézettel karöltve az Agroinform.hu elkészítette az agrármédiában egyedülálló Költség-összehasonlító webalkalmazást, amellyel célja segíteni a hazai szántóföldi növénytermésztőket, hogy minél egyszerűbben és eredményesebben tervezhessék meg kiadásaikat, optimalizálhassák pénzügyeiket a legjobb terméshozamok elérése érdekében, ezáltal pedig növelni tudják versenyképességüket.

A webalkalmazás segítségével a gazdálkodók a saját ráfordításaikat és hozamadataikat hasonlíthatják össze a magyar vagy a régiójukban szántóföldi termelést folytató gazdák vetőmag-, növényvédő szer-, műtrágya-, összes állandó-, egyéb változó költségével és terméshozamaival. Az országos és regionális adatokat az összehasonlításhoz Magyarország legjelentősebb agrárökonómiai szervezete, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tesztüzemi rendszere szolgáltatja, mely évről évre nemzetközileg is elismert módszereket alkalmaz adatbázisa naprakész frissítéséhez.

A Költség-összehasonlító webalkalmazás előnyei:

• Átlátható és informatív felület
• Hiteles adatok, hiteles forrásból
• Innovatív és előremutató funkció
• Hatféle szántóföldi kultúra
• Grafikus megjelenés az arányok megfigyelésére

Szántóföldi Költség-összehasonlító webalkalmazásAz eszköz a Dow AgroSciences Hungary Kft. finanszírozásával, az Agrárgazdasági Kutató Intézet közreműködésével, az Agroinform.hu mezőgazdasági portálon valósult meg.

A Költség-összehasonlító webalkalmazásról röviden
A webalkalmazás a hat leggyakoribb szántóföldi kultúrára vonatkozó adatokat tartalmazza. Ennek megfelelően a felhasználók a saját búzára, kukoricára, repcére, napraforgóra, őszi- és tavaszi árpára vonatkozó termelési adataikat vethetik össze a rendszerben tárolt információkkal. 11-féle szempont szerint kérhető kalkuláció – földrajzi szempontok, területnagyság és hozamcsoportok alapján. Az összes szempont szerint három vizuálisan látványos grafikon készül az eltérések megítélésének megkönnyítése és a szükséges lépések meghatározásának egyszerűsítése érdekében, amelyet a program e-mailben is elküld a felhasználónak.

Szántóföldi Költség-összehasonlító webalkalmazás

A webalkalmazás kezelőfelülete – megtalálható az Agroinform.hu-n
www.agroinform.com/koltsegosszehasonlito

A Költség-összehasonlító webalkalmazás megnyitja az utat olyan adatok felhasználásához, mely a magyar szántóföldi gazdálkodók széles körének nyújt útmutatást egy jobb gazdasági év irányába.

Szántóföldi Költség-összehasonlító webalkalmazás Az innovatív fejlesztést a szakma is nagyra értékelte és elnyerte az OMÉK Agrárfejlesztési Díjat!

Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár elismerően nyilatkozott a Költség-összehasonlító webalkalmazás sajtótájékoztatóján. A webalkalmazást egy tükörhöz hasonlítanám. Ha a termelő maga elé tartja, láthatja, hogy hol kell jobban fésülködnie, vagyis melyek a gazdaságának gyenge és erős pontjai. Magyarország adottságait és a termelési átlagait tekintve nyilvánvaló, hogy van hová fejlődni. Az ország szántóterülete 4,7 millió hektár, ezt a területet kell minél hatékonyabban kihasználni. Ez az új webalkalmazás egészséges fejlődésre ösztönzi a gazdákat, ezért érdemelte ki az OMÉK Agrárfejlesztési Díjat. A helyettes államtitkár arra bíztatja a gazdálkodókat, hogy tartsák maguk elé ezt a tükröt.

Dr. Feldman Zsolt kiemelte: a szántóföldi növénytermesztés a magyar mezőgazdaság kibocsátásának 40 százalékát adja, ezért fontos, hogy a termelők egyre tudatosabban gazdálkodjanak. Ehhez hatékony segítséget jelenthet a Költség-összehasonlító webalkalmazás. Azt szeretnénk elérni, hogy minden termelő éljen ezzel a remek lehetőséggel.

A folyamatos innovációra épülő Dow AgroSciences magyarországi leányvállalata kiemelten fontosnak tartotta e webalkalmazás létrejöttének finanszírozását, hitvallásához hűen minden eszközzel igyekszik támogatni a hatékony, egyszerű és eredményes hazai szántóföldi gazdálkodást, hogy hazánk mezőgazdasági iparágában a kisebb vállalatok és gazdák is sikeresen fel tudják venni a versenyt a globális kihívásokkal szemben. 

A 10 éve működő Agroinform.hu mezőgazdasági hírportál az állandóan frissülő szakmai cikkek és hírek mellett a gazdák igényeit figyelembe véve továbbra is előtérbe helyezi az egyedi fejlesztéseket. A jövőben is arra törekszik, hogy a gazdálkodók számára értékes és jól alkalmazható szolgáltatásokkal járuljon hozzá eredményességük növeléséhez és piaci sikereikhez.