A magyar tejtermelők válsága a tejkvóta kivezetésével kezdődött, 2015 óta hatalmas mennyiségű felesleg kerül az országba, dömpingáron és folyamatosan özönlik hozzánk a feldolgozott tejtermék és az áfacsalással behozott UHT tej. Az irreálisan alacsony árak pedig ellehetetlenítik a hazai tejtermelőket, akik nem akarják megvárni a tehenészetek tömeges felszámolását, ezért hirdettek országos demonstrációt március 18-ra.

tüntetésTüntetők Balatonfüreden – fotó: Tóth-Szöllős András

A mai demonstráción a termelők a magyar kereskedőkkel szembeni követeléseiket olvasták fel, valamint transzparensekkel, molinókkal tiltakoztak az élelmiszer-hamisítás és az importtermékek átcsomagolása miatt bekövetkezett károkozás vonatkozásában érintett nagykereskedő magatartásával szemben, mely – a termelőtől a feldolgozóig – a hazai tejágazat minden szereplőjét sújtja.

Fazekas Sándor csütörtökön 420 millió forintos marketingkampányt jelentett be. A hazai tejtermelők országos demonstrációja előtt egy nappal meghirdetett akció célja, hogy serkentse a fogyasztást és ezzel ellensúlyozza a tejipar válságának hatásait. A földművelésügyi miniszter tegnap, az M1 aktuális csatornán számolt be arról, hogy a magyar kormány 14 milliárd forint értékű belföldi támogatást állapított meg a magyar tejtermelők részére. Az összeg kifizetése előkészület alatt van.

Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint 2016-ban komoly nehézségekkel kerülhetnek szembe a tejtermelők és a tejipar. Mint azt az MTI-nek mondta, a magyar termelők tönkretételének megakadályozásában leginkább a kereskedelmi láncok és a fogyasztók tudnak segíteni, s a megoldást hosszú távon az jelentené, ha a magyarországi fogyasztók hazai termékeket vásárolnának.

tüntetésMindeközben kiderült: a kiskereskedők nem egy esetben trükköznek a tej árával. A NÉBIH által folytatott ellenőrzések során a szakemberek a 41 vizsgálat több mint 30%-ánál megállapították a tisztességtelen forgalmazói magatartás megvalósulását, amely miatt öt esetben, több mint 96 millió forint értékben bírságot is kiszabtak a hivatal ellenőrei. Egyes tejeket akár 10-30%-kal magasabb árréssel is értékesítettek, ami miatt főként a magyar termékek fogyasztói ára emelkedett, ami jelentős negatív hatást gyakorolt a hazai termékek eladásaira az egyébként is árérzékeny piacon.

tüntetés

tüntetés

tüntetés

tüntetéstüntetéstüntetés

fotók: Tóth-Szöllős András