Az új elnök a HNT vezetői posztján Marczinkó Ferencet váltotta, aki a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket képviselte. Az új elnök megbízatása öt évre szól. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint a minisztérium szakmai felügyeletével megkezdődött az átadás-átvételi folyamat előkészítése a régi és az új elnökség között.

A közlemény idézi Kiss Elizát, a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztost, aki szerint az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthető, nagyon rossz állapotban van a HNT, és az is kérdéses, mennyire tud megfelelni az átadás-átvételi előírásoknak. A minisztérium célja a hegyközségi rendszer működőképességének megteremtéséhez szükséges tényfeltárási folyamatok felgyorsítása. Fontos, hogy szakmai és törvényességi szempontok alapján tiszta helyzet álljon elő az új elnökség hivatalba lépését követően - hangsúlyozta.

Kiss Eliza az MTI kérdésére kifejtette: rendbe kell tenni a HNT központi adminisztrációját, iratkezelési rendszerét. Ez az jelenti, hogy a korábbi, főként papíralapú nyilvántartásokat informatikai alapúvá kell tenni, lehetővé téve a különböző információk elektronikus úton történő összekapcsolását. A közlemény megfogalmazza azt is, hogy az eredményes átadás-átvétel az átadót a tisztségében kifejtett tevékenységéből fakadó személyes felelősségtől nem mentesíti.

Kép: Elitbor