Skóciában körülbelül 110 ezer csirkét kellett elgázosítani, most pedig Angliában kerülhet sor ugyanerre 300 ezer madár esetében, szinte teljesen működésképtelenné vált egy norfolki üzem 75 ott dolgozó karanténba kerülése miatt - írja a The Guardian.

Azokat az állatokat, amelyeket nem lehet levágni élelmezés céljából, rendszerint szén-dioxiddal gázosítják el, az élelmiszerláncba nem kerülnek be, leginkább takarmány alapanyagként használják fel.

Az Egyesült Királyságban hetente körülbelül 20 millió szárnyast vágnak le, ennek körülbelül 95%-a csirke. Többségüket mindössze néhány óriási kapacitású vágóhídon dolgozzák fel, ezek mindegyike heti 2 millió szárnyas feldolgozására képes.

A termeléskiesés akár egyetlen ilyen nagy befogadóképességű vágóhíd esetén is jelentős hatással lehet az élelmiszer-ellátás biztonságára. A angliai baromfi-feldogozás kiemelkedő hatékonysága most nehézségeket okoz, hiszen nincsen szabad kapacitás a baromfitenyésztés átmeneti problémáinak kezelésére.

A húsipar máshol is hasonló cipőben jár: Amerikában például több millió haszonállatot kellett kiselejtezni a koronavírus járvány kitörése miatt.

baromfitelep

Több százezer baromfit kell elgázosítani Nagy-Britanniában a koronavírus miatt - fotó: pixabay

Az Egyesület Királyságban két szabványos módszer létezik a madarak tömeges elpusztítására: a teljes istálló elgázosítása vagy az állatok konténeres „elaltatása” szén-dioxid vagy argon gázzal.

A National Farmers Union Scotland vezetője szerint, az első módszer nagyon ritka, nem erre találták ki ezeket az állattartó telepeket. A konténeres megoldás jóval ellenőrizhetőbb eljárásnak számít, ráadásul a hatóságok is nyomon követik, hogy az állatoknak a lehető legkevesebb szenvedést okozzon a kényszervágás.

A skóciai állattartó telep ma már újra működik, nem számolnak azzal, hogy hasonlóan drasztikus lépésre kell magukat elszánniuk, de a krízis hatása sokáig érezhető lesz.

Hazánkban a koronavírus okozta leállások még nem számottevőek, de az afrikai sertéspestis miatti keresletcsökkenés térdre kényszerítheti az ágazatot.