Az új üzemekkel 27-re emelkedett azon hazai létesítmények száma, ahonnan termékeket szállíthatnak a kelet-ázsiai térségbe.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) több évi kitartó munkája eredményeképpen került sor 2016. november 14-25. között a tajvani Állat- és Növény-egészségügyi Ellenőrzési és Karantén Hivatal, valamint az Élelmiszer és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) közös magyarországi auditjára. A vizsgálat célja a tajvani exportra jelentkezett magyarországi baromfi- és sertéshúsüzemek export felkészültségének vizsgálata és exportra történő elfogadása volt. A látogatást követően hosszas egyeztetés indult az illetékes hatóságok között.

Végül az FM 2018. március 8-án kapta meg a hivatalos tájékoztatást a magyarországi tajvani képviselettől, hogy a BAPHIQ jóváhagyta kilenc baromfi- és két sertéshús-feldolgozó akkreditációját.

Az engedélyt nyert üzemek között bajai, hajdúböszörményi, kecskeméti, kerekegyházi, kiskunfélegyházi, kiskunhalasi, kiskunmajsai, mezőkovácsházi, nyírgelsei, orosházi, pusztamérgesi, szarvasi, szekszárdi, szentesi, tamási és törökszentmiklósi székhelyű vállalkozás is található.

Az engedélyezett üzemek listájának bővülése kiváló lehetőség a baromfiszektor számára, hogy a tavalyi madárinfluenza-járvány miatti jelentős exportkiesés után növelhessék az árukivitelből származó bevételeiket.

Remek lehetőség a baromfiszektor számár a tajvani piac – fotó: Shutterstock