Ha az eperről beszélünk, akkor midnig el kell mondani, hogy botanikai szempontból, amit a köznyelv és az emberek többsége epernek hív, az valójában a szamóca. Az eper pedig az eperfán terem. Ugyanakkor fontosnak tartjuk a közérthetőséget, tehát a cikkben a kiskertben termesztett szamócára az eper kifejezést használjuk.

Az eper termesztése

Az epret (a kerti szamócafajtákat) három csoportba sorolhatjuk: léteznek egyszertermők, folytontermők és erdei szamócák:

  • Az egyszertermők késő tavasztól kora nyárig bőségesen hozzák terméseiket.
  • A folytontermőkről tavasztól őszig szüretelhetünk.
  • Az erdei szamócák is tavasztól őszig hozzák apró, de annál ízletesebb terméseiket.

Az eper leginkább a laza szerkezetű, kissé savanyú, tápanyagban gazdag, nedves talajt kedveli. Az egyszer- és a folytontermők a napos helyeket szeretik, az erdei szamóca félárnyékos helyeken is jól érzi magát. Közös tulajdonságuk, hogy száraz időszakban öntözést igényelnek.

Víz híján terméseik aprók, íztelenek és rágósak lesznek. Arról nem is beszélve, hogy az egyes fajták hozama is jelentősen elmarad a várttól.

Az úgynevezett frigó palánták márciustól augusztusig bármikor ültethetők és 8-10 hét alatt termést hoznak. A hagyományos palánták ültetési ideje - mint általában az évelő növényeké – augusztus.

Szamóca

Szamóca – Fotó: pixabay.com

Ha nem akarunk bajlódni később a gyomokkal, a területet fedjük geotextíliával és abba ültessük az eperpalántákat. A geotextília megoldást jelent a csigákra és a termést szennyező sárra is. Az ideális ültetési tőtávolság 40 centiméter és a tőtávolság is lehet ennyi.

Csak az érett, teljesen bepirosodott gyümölcsöket szedjük le, mert az eper nem utóérő.

A termés betakarítása után házikertben szokás a lombozatot eltávolítani és elégetni a betegségek miatt.

Az eper ültetése

Manapság népszerű fajta a Korona, az Asia, a Joly, a Clery, bármelyiket is választjuk, nem fogunk csalódni. A házikertben 3 évig meg lehet tartani a epernövényeket az ágyásban, azt követően szükségessé válik az újratelepítés, mert a tövek elfáradnak és egyre kevesebb termést hoznak.

A nagyüzemekben évente telepítenek új növényeket. Az eper jó tulajdonsága, hogy indákat növeszt, a végükön egy új kis növénykével, amely a földhöz érve gyökeret ereszt. Ez jó, mert ezek levágásával szaporítható a növény, bővíthető a eperágyás. Másfelől el is sűrűsítheti az ültetvényt, ezért legkésőbb augusztusban ezeket el kell távolítani a területről. Persze, ha nem akarunk új palántákat, már akkor levághatjuk az indákat, amikor megjelennek, így aztán később már nem lesz rájuk gond.