A gazdák a legnagyobb agrárszervezet, az FNSA felhívására szénával szórták tele a sugárút egyik legforgalmasabb kereszteződését, amire feketébe öltözve lefeküdtek, és "Macron megöli a gazdákat" feliratú táblát tartottak a magasba.

A FNSA hattagú delegációját délelőtt fogadta az államfő mezőgazdasági tanácsadója, Audrey Bourolleau. "Megosztották velünk az aggodalmukat a növényvédők kivezetésének menetrendjéről, ami az elnök választási ígérete volt" – írta közleményében az elnöki hivatal a találkozóról. "Az álláspontok nem változtak, a kampányígéret megmarad, de módszeresen és párbeszéddel, nem egyik napról a másikra hajtjuk végre" – tette hozzá az Elysée-palota.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb – és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt – gyomirtóját, a glizofátot. A szer engedélyezésének kivizsgálására létrejött uniós bizottság 2016 júniusban elvetette az Európai Bizottság javaslatát, amely eredetileg 15 évvel hosszabbította volna meg  a gyomirtó szer európai használatának engedélyét, majd tagországi ellenállásra 18 hónapos, 2017 decemberéig szóló meghosszabbításra tett javaslatot.

A további, az Európai Bizottság által ajánlott tízéves hosszabbításról októberben szavaznak a tagállamok, és Franciaország már előzetesen jelezte, hogy nem fogja támogatni a hosszabbítást. Ez a döntés váltotta ki a gazdák egy részének tiltakozását, akiket Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter személyesen próbált meg a tüntetés helyszínén meggyőzni.

glifozát

A glifozát sorsáról az EU-ban a tagállamok októberben fognak szavazni – fotó: Shutterstock

"Az egyetlen üzenet, amit ma délelőtt mondani szeretnék: nem vagyok dogmatikus és nem azért vagyok itt, hogy keresztbe tegyek a mezőgazdaságnak" – fogalmazott a tárcavezető. "A legnagyobb tévedés az lenne a részemről, ha nem hallgatnám, nem fogadnám önöket, nem kezdeményeznék párbeszédet, amelynek addig kell tartania, amíg nem találunk mindenkinek megfelelő megoldást" – tette hozzá.

Emmanuel Macron az elnökválasztási kampányban arra tett ígéretét, hogy fokozatosan betiltja az egészségre és a biodiverzitásra veszélyes növényvédő szereket. A glifozát egészségre gyakorolt hatásáról még mindig vita folyik, az Európai Élelmiszer Biztonsági Hatóság nem rég megállapította, hogy a szer nem károsítja az emberi hormonrendszert, korábban pedig Európai Vegyianyag Ügynökség Kockázatértékelési Bizottsága mondta ki, hogy a glifozát nem rákkeltő. Igaz a WHO rákkutató intézete a hatóanyagot továbbra is a "valószínűleg rákkeltő" szerek közé sorolja.