Az Orosz Tudományos Akadémia Bioorganikus Kémiai Intézetének tudóscsoportja felfedezte, hogy a szibériai barnamedve szájüregében megtalálható bacillus pumilus egy olyan anyagot termel, amely az amikacin (vagy amikumacin) antibiotikumot helyettesítheti – írja az agroxxi.ru.

Az új alapanyagból történő tömeges gyógyszergyártásnak óriási jelentősége lehet – fotó: Pixabay

Az 1981-ben felfedezett amikacin pontos hatásmechanizmusát a mai napig sem sikerült feltárni, az viszont bizonyítva van, hogy hatékonyan alkalmazható többek között a Helikobakter és a Meticillin-rezisztens Staffilococcus aureus (MRSA) ellen.

A kutatók többéves munkával kidolgozták a szóban forgó alapanyag viszonylag könnyű, tömeges kinyerésének és tárolásának módozatait is, tekintettel a gyógyászatban nélkülözhetetlen antibiotikumok egyre jobban beszűkülő természetes forrásaira, valamint a kórokozók bizonyos antibiotikumokkal szembeni rezisztenssé válásáraA felfedezésnek, pontosabban az új alapanyagból történő tömeges gyógyszergyártásnak óriási jelentősége lehet az állatok és emberek betegségeinek kezelésében.

Iván Szmirnov vezető kutató, az Orosz Tudományos Akadémia moszkvai intézetének munkatársa szerint, jelenleg a rezisztenssé vált baktériumok a világban évente 31,5 millió szepszist váltanak ki, és 5,3 millió ember halálát okozzák. Ezért szükséges folyamatosan új antibiotikum forrásokat felfedezni. Az orosz tudósok véleménye alapján az új forrásból előállítható, értékes gyógyszer már a közeli jövőben a gyógyítás szolgálatába állítható.