A Horsch portfóliójának meghatározó elemei a rövidtárcsák, amik az utóbbi években is több fejlesztési szakaszon estek át, viszont a most piacra került RT család felöleli a korábbi típusokat. Az RT Classic típus egy soros tömörítő hengerrel szerelt kivitel, amit az RT M14-es jelzésű – 2014-es modellévű – gép követett, aminél már lehetőség volt dupla soros tömörítő henger felszerelésére és egyéb kiegészítő opciók alkalmazására.

A legújabb RT modell a korábbi két változatot ötvözi, aminek egyértelmű üzenete, hogy egy gépkonstrukción keresztül több megoldást kívánnak nyújtani a felhasználóknak. Ennek köszönhetően az ügyfeleknek lehetőségük nyílik arra, hogy a gépet teljes mértékben saját igényeikhez mérten tudják opcionálni – legyen szó akár egy soros, akár dupla tömörítő hengerről, mellső késhengerről vagy hidraulikus simítóról, és akár a mellső támasztókerék elhagyásával is rendelhetünk gépet.

Horsch rövidtárcsa

A legújabb RT modellt teljes mértékben saját igényeihez alakíthatja – fotó: AXIÁL Kft.

Hogy is néz ki az új modell?

Első ránézésre azt mondhatjuk, hogy olyan, mint egy Classic Joker, hiszen a szállítókerekek hátul, a tömörítő henger mögött helyezkednek el, de a hasonlóság ellenére teljesen új koncepciót követ az új modell. Közelebbről megnézve a dupla hengeres tömörítő rendszert, láthatjuk, hogy az új kialakításnak köszönhetően a hengerek egy központi tengelyen el tudnak billenni. Ennek a kialakításnak köszönhetően a beállított mélységtől függetlenül a hengerek teljes mértékben le tudják „kopírozni” a talajfelszínt, így azonos súllyal, azonos tömörítéssel dolgoznak (nem történik meg, hogy az egyik henger jobban tömörít, mint a másik).

A hengerválasztékban kétféle dupla soros és négyféle egysoros henger áll rendelkezésre annak érdekében, hogy mindenki a talajadottságoknak megfelelően tudja specifikálni a gépet .

Horsch rövidtárcsa

A hengerek a beállított mélységtől függetlenül teljes mértékben azonos súllyal, azonos tömörítéssel dolgoznak – fotó: AXIÁL Kft.

A fejlesztések részeként a Horsch optimalizálta a tárcsakiosztást is, az új tárcsatartó kar pozíciójának köszönhetően nagyobb átfedést biztosít alacsony munkamélység mellett is. A tárcsakarok megváltozott pozíciója és kiosztása befolyásolja a gép fizikai munkaszélességét is, így az új modellek a korábbi típusjelzést megtartva 5,15 m; 6,15 m és 8,15 m-es munkaszélességekben érhetőek el.

A korábbi modelleknél megszokott hasznos kiegészítők szintén elérhetőek az új konstrukció esetében is, így magágykészítéshez alkalmazható a mellső hidraulikus simító, vagy a szintén jól bevált késes henger hidraulikus előfeszítéssel és túlterhelés biztosítással. Az aprómagok talajba juttatására eddig is megfelelő választás volt a MiniDrill egység alkalmazása, ami saját adagoló rendszerrel és ISOBUS alapú vezérléssel érhető el.

Az új Joker típusokra is rendelhetőek munkaszélesség-specifikus készletek, amelyek akár később is könnyen gépre szerelhetőek. Természetesen az alapvető üzemeltetési lépések nem változtak, hiszen az új Joker is a hengereken fordul a forgóban, és a vonórúd munkahengerét is úszó pozícióban használjuk a munka során. A megújult RT típusok határozott irányvonalat mutatnak, és egy gépen ötvözik a korábbi típusok meghatározó típusjegyeit.

AXIÁL

HORSCH