A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. fő tevékenységei között egyik elsődleges feladata a történelmi lótenyésztés és génmegőrzés folyamatossága, a műemlék együttes fenntartása, valamint a hagyományok ápolása. A cég stratégiai és üzleti tervében kiemelt helyen szerepel a kiállítás sikeres és eredményes megrendezése.  Ez már az elmúlt évek során bizonyítást nyert, hiszen hazánk egyik legrangosabb seregszemléjét Bábolnán rendezik.


A 28. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok ebben az évben - tekintettel az OMÉK őszi időpontjára - felhagyott a sok éves tradícióval és májusra tette a kiállítás időpontját. A rendező és a szervezők olyan időpontot igyekeztek választani, amikor a gazdák a mezőgazdasági kampánymunkák között lélegzetvételnyi időt tudnak szakítani a rendezvény meglátogatására.


Az új időpont ellenére a kiállítók száma és a lefoglalt négyzetméterek sokasága bizonyítja, hogy Bábolna az évek során nem veszített népszerűségéből. Idén közel 150 kiállító nettó 21 ezer négyzetméteren mutatja be termékeit. Ma is szívesen jönnek a látogatók Bábolnára, hogy megtekintsék a változatos szakmai bemutatókat és részt vegyenek a gazdag, szórakoztató lovas programokon. A kiállításra látogató szakemberek átfogó képet kaphatnak a napjainkban elérhető legkorszerűbb mezőgazdasági technológiákról és gépkínálatról.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. egyik legfőbb célja a lótenyésztés kulturális örökségének ápolása, ezért a ménes bemutatása már a múlt évben is nagyobb hangsúlyt kapott. A Ménesbirtok lovaséletben vállalt szerepe is meghatározó, ezért a rendezők elengedhetetlennek tartják a lovak kiállítási tematikában történő megjelentetését. A múlt évben nagy érdeklődés kísérte a lovas bemutatók mellett a ménes udvar látogatását, a lovas társaskocsizást és az arborétum látogatását, ahol a híres lovak temetőjét is megtekinthették az érdeklődők. Ezek a programok idén olyan újdonságokkal bővülnek, mint például az Szapáry kastély idegenvezetéssel kísért meglátogatása.


A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok idén is számos szakmai rendezvénynek ad otthont. A mezőgazdasági gépek megtekintése mellett több konferencia és fórum ad lehetőséget az eszmecserére. Az Országos Erdészeti Egyesület Gépesítési Szakosztálya és a MEGOSZ közös rendezvényén többek között az erdészeti gépesítésről és a SEFAG Zrt. energiaerdő-projektjéről lesz szó. A GOSZ Agrár Szakmai Konferencián az agrár helyzetértékelés után a várható támogatásokról, gabonapiaci kilátásokról integrált növénytermesztés lehetőségeiről és agrárpénzügyekről tájékoztatják a szakembereket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az EU 2013 utáni agrártámogatásainak rendszeréről és annak főbb változásairól, valamint az új Agrárkamara programjáról tart értekezést.


A kiállítás kiemelt partnere, az idén 40. születésnapját ünneplő IKR Zrt. A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok immár hagyományos programja a szántóföldi gépbemutató, ahol működés közben láthatják a munka-és erőgépeket.  Az idei szántóföldi gépbemutatók fő témája a zöldtakarmány betakarítás és talajművelés eszközeinek megismertetése lesz. A látogatók több mint 40 gépet és több gépújdonságot láthatnak majd. Munka közben ismerhetik meg a Kuhn zöldtakarmány betakarítás gépeit, a Hardi vontatott és önjáró permetezőgép újdonságokat és az amerikai Hagie eszközhordozót permetezőkerettel, és  NTB tárcsás tápkultivátorral üzemeltetve. A látogatók munkavégzés közben ismerhetik meg, tanulmányozhatják a szintén amerikai Kinze nagy teljesítményű szemenkénti vetőgépét és az osztrák Kirchner cég szervestrágyaszóró gpét is. A cég által forgalmazott New Holland teljes erőgép családja is a gyakorlatban mutatkozik be a szakembereknek Bábolnán.


A múlt év végétől a prágai székhelyű Agrofert Holding megvásárolta az IKR Zrt. input anyag és terménykereskedelmi üzletágait a hozzátartozó infrastruktúrával együtt. Az új cég, számos innovatív terméke - elsősorban műtrágya- mellett,  a termelés finanszírozásosához nyújt korrekt feltételeket termelő partnereinek.  A kiállításon, közös területen mutatkoznak be az IKR Zrt.-vel, ahol a partnerek jobban megismerhetik tevékenységüket.


Természetesen, a hagyományoknak megfelelően, látványos közönségprogramot is láthatnak majd az érdeklődők. Külön meglepetés, hogy május 24-én a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. felajánlásával kisorsolásra kerül egy Shagya-arab ló azok között a látogatók között, akik 22-24. között belépőjegyet vásároltak.

Az év legszebb hónapjában, májusban várják az agrárium szereplőit Bábolnára a 28. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokra, ahol szakmai találkozókra, üzleti eszmecserékre és szórakozásra is lesz majd lehetőség.