Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme
Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszer-gazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter.

Ezek a hatékony zöldítés lépései (PR-cikk)
Az ökológiai másodvetés adta kötelező megfelelés során azon termelők tudják kihasználni a lehetőségeket, akik okszerűen, szakmailag megalapozott döntésekkel választják ki a számukra megfelelő keveréket. Amennyiben a megszokáson alapuló keveréket vetik el, akár több évre kiható problémákkal szembesülhetnek.

Az EU nagy vesztesei: a családi kisgazdaságok
Az Európai Unió egyértelmű vesztesei közé tartoznak a kisgazdaságok, amelyekre szinte minden téren jóval nagyobb nyomás nehezedik, mint a nagyüzemekre – derül ki az Európai Bizottság új tanulmányából.

Meszező anyag elővásárlás – 39 990 Ft/tonna! (PR-cikk)
Granulált kénes vagy tiszta kalciumos meszező anyagok csak 39 990 Ft/tonna áron. Rendelje meg most, és akkor szállítjuk, amikor Önnek megfelelő!

Növényvédelmi előrejelzés: Ideje védekezni a kukoricamoly ellen
A gyümölcsösökben pedig a monília okozza most a legnagyobb gondot. Az Agroinform.hu 2020. évi 28. heti növényvédelmi előrejelzése.

kukorica

Kukoricamoly-kártétel

Lehet a malacnevelés antibiotikum- és ZnO-mentes, úgy, hogy a teljesítmény nem sínyli meg (PR-cikk)
Az állattartóknak meg kell felelniük az antibiotikum- és ZnO-használatot korlátozó előírásoknak. Léteznek olyan alternatív termékek, amelyekkel nem kell félni a termelés visszaesésétől, sőt a telep jövedelmezősége összességében javulhat is.

Figyelmeztet a hatóság: a nyári aratás időszakában kiemelten fontos az ASP elleni védekezés
A nyári mezőgazdasági munkálatok indulása fokozott körültekintést követel a sertéstartóktól is. A vírus ugyanis akár közvetett érintkezéssel, így a földekről betakarított terményekkel és eszközök közvetítésével is bekerülhet a telepekre.

Mennyire veszélyesek az emberi és az állati egészségre a mikroszkopikus méreganyagok? (PR-cikk)
Hogyan védekezhetünk ellenük? Miért fontos a gabonák rendszeres mikotoxin-vizsgálata? Milyen eszközökkel történhet a vizsgálat? A WESSLING Hungary Kft. független laboratóriumának munkatársai válaszoltak.

Elképesztő fejlesztési kényszer van az agráriumon, de a gazdák nincsenek egyedül
A járvány miatti bizonytalanságok, valamint a tavaszi aszály- és a fagykárok után nehéz éve lehet az agráriumnak, a kialakult fejlesztési kényszer azonban felgyorsíthatja a mezőgazdaság modernizációját – hangzott el az OTP Agrár sajtóreggelijén.

szarvasmarha

Nehéz év lehet 2020 a termelők számára – fotó: Shutterstock

Ezek a repcehibridek kiválóan alkalmazkodtak a hazai körülményekhez (PR-cikk)
A RAPOOL kísérletekkel bizonyította, hogy repcehibridjei remekül helytállnak a magyarországi termőterületeken, és kedvezőtlen viszonyok között is nagyfokú termésstabilitást mutatnak.

Megszavazták: újabb rendkívüli intézkedésekkel támogatja a borágazatot az EU
Újabb rendkívüli intézkedéseket fogadott el kedden az Európai Bizottság, hogy támogassa a borágazatot a koronavírus-válság miatti nehézségek leküzdésében – közölte az uniós bizottság kedden.

Eltűnt a drótféreg, zöldebb az állomány, és láthatunk szép repcét is idén! – VIDEÓ (PR-cikk)
"A búzának jól jött áprilisban a segítség – látszik is, hogy az időjárási körülményekhez képest szép termés várható! A repcét is meg kellett támogatni – levélanalízis alapján kapott foszfor és bór adalékanyagot."

Több osztrák vágóhídon találtak koronavírusos dolgozókat
A felső-ausztriai Ried im Innkreis körzetben található vágóhídon hét, a Wels-Land körzetbeli húsfeldolgozó üzemben három, a Braunau körzetbeli húsfeldolgozónál két alkalmazott tesztje lett pozitív.

kép

A távolságtartás és a maszkviselés betartatásának nehézsége és a hűtött levegő miatt könnyen terjed a vírus a húsüzemekben – fotó: Shutterstock

Hibridkalászosok: egy lépéssel mások előtt (PR-cikk)
A SAATEN-UNION harmadik éve a HySEED márkanév alatt foglalja össze hibridkalászos-portfólióját, valamint a hibridkalászosokban végzett fejlesztési tevékenységeit. A nagy genetikai értékű, prémiumminőségű vetőmag használata és a következetesen kivitelezett termesztéstechnológia együttesen eredményezhet nagy hozamokat és fenntartható jövedelmezőséget azoknak a gazdálkodóknak, akik nem érik be kevesebbel.

Napraforgó-védelem – még van feladat! (PR-cikk)
A növényvédelmi szezon még nem ért véget, a virágzat és a tányér védelmét még meg kell oldanunk.

Amikor a rágcsálók okoznak fejfájást – a mezei hörcsög és mezei pocok elleni védekezés
A mezei rágcsálók két országosan elterjedt képviselője a mezei hörcsög és a mezei pocok. Ezek a polifág kártevők kedvező időjárás és bőségesen rendelkezésre álló táplálék esetén tömegesen felszaporodnak, és károsítják termesztett kultúrnövényeinket, sok bosszúságot okozva ezzel a termelőknek és a házikert-tulajdonosoknak.

mezei pocok

Mezei pocok – fotó: Pixabay

Világszínvonalú baromfitelep Magyarországon – van mit tanulni tőlük (PR-cikk)
A FUCHS Agrár Kft. baromfitelepén jártunk Győrszemerén, ahol a takarmányozásban és a tartástechnológiában is érdekes újdonságokat alkalmaznak.

Nagy István: január 1-től gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése
Pénteken ellenszavazat nélkül fogadta el az Országgyűlés az osztatlan közös tulajdon felszámolását segítő új jogszabályt, amely 2021. január 1-jén lép hatályba.

föld

Jelentős könnyítéseket vezetnek be az osztatlan közös tulajdon megszüntetése érdekében.

A digitális gazdálkodás felívelőben a fenntarthatóbb és kifizetődőbb növénytermelésért (PR-cikk)
Minden évben ugyanazokkal a kérdésekkel szembesülnek a termelők: Mi történik a földeken? Hogyan fejlődnek a kultúrák? Mikor és hogyan változtassak a terveken?

Azonnali méhzárlatot rendeltek el Pécsett
Méhbetegség megjelenése miatt azonnali zárlatot rendeltek el Pécsen – közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata csütörtökön az MTI-vel.

A repce nagyon kényes növény – sok múlik az őszi tápanyagellátásán! (PR-cikk)
Repcét azért idén is vetünk. Mert szeretjük a kihívásokat. Dacára az aszálynak, a növényvédelmi problémáknak és a hullámzó áraknak, a repce azért mégis jól illeszkedik a vetésforgóba és a pénzügyi tervünkbe. Az első viszonylag jól tervezhető terményárbevételünk az év során a repcéből származik.

kép

A repce nagyon kényes és igényes növény, ezért termesztéséhez elengedhetetlen a profizmus.

Orbán Viktor: hamarosan egy magyar faluban ugyanolyan életet lehet élni, mint a fővárosban
A mezőgazdaság jelentős lehetőségekhez jutott, és nincs messze az, hogy azt lehessen mondani, egy magyar faluban ugyanolyan minőségű életet lehet élni, mint a fővárosban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Mindent a magyar vidék jövőjéért című könyv bemutatóján.

Ön tudja, hogy mit nyerhet a pontos talaj-mintavételezéssel? Szakértők mutatják meg! (PR-cikk)
Nagyon fontos, hogy pontosan tudjuk, milyen talajon gazdálkodunk, annak mik az erősségei, gyengeségei, és ehhez tudjuk igazítani a termesztési technológiánkat.

Miért érdemes kipróbálni a piacvezető KWS repce újdonságait? (PR-cikk)
Portfóliónk egyik újdonsága a FELICIANO KWS hibrid, amelyben több, a repce termésstabilitásához fontos tulajdonságot tudtunk ötvözni.

Kiderült, mekkora összeget javasol az Európai Tanács az új Közös Agrárpolitikára
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken brüsszeli sajtótájékoztatóján 1074 milliárd eurós keretköltségvetést jelentett be, melyből 373,2 milliárd eurós összeget javasolt kohéziós és agrártámogatásokra a 2021-től kezdődő hétéves időszakra.

föld

A javaslatot a jövő hétre tervezett uniós csúcstalálkozón terjesztik a 27 tagállam vezetője elé – fotó: Shutterstock

Nagy erővel támadnak a csonthéjasok levélbetegségei
A nedves, párás és meleg idő miatt figyelni kell a peronoszpórára, a fitoftórára és a szőlő feketerothadására is. A csonthéjasok egyik levélbetegsége, a blumeriella néhol már 90%-os levélhullást okozott pl. cseresznyén.

Hozza ki a hibridkalászosokból a maximumot! (PR-cikk)
A szántóföldi növénytermesztésre a folyton változó és egyre változatosabb termelési körülmények, továbbá a hektikus piaci árak jellemzők. Ebben a bizonytalan környezetben hibridek használatával tehetjük hatékonyabbá kalászostermesztésünket, hiszen a hibrideket a fajtáknál lényegesen nagyobb termésbiztonság jellemzi.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.