Deflektor nélkül nem indulhat a vetés! Vigyázat, büntetnek! (+Videó!)
Mára mindenki tudja, hogy a deflektor használata a pneumatikus vetőgépeken kötelező. De vajon betartják a szabályokat és felszerelik a deflektorokat a gazdálkodók? Az Agroinform.hu portál interjút készített Jordán Lászlóval, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettesével, aki arról is beszámol, hogy milyen módszerekkel kezdik meg a deflektorok ellenőrzését, és hogy mekkora büntetésekre számíthatnak a szabálytalankodók.

A növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata miatt új korszak kezdődhet a növényvédelemben
Amikor a jelenleg forgalomban lévő összes hatóanyag felülvizsgálati eljáráson megy keresztül az EU-ban, és az eddig használt kalászos gombaölő szerek akár 90 százaléka is kieshet a következő években, különösen felértékelődnek a BASF egészen új technológiákat képviselő termékei. Minderről Hajnal Gáborral, a BASF Hungária Kft. marketingvezetőjével az AGROmashEXPO-n beszélgettünk.

Vigye el az 1 millió forint értékű ajándékot!
Egymillió forint értékű műtrágyautalványt vihet haza, ha részt vesz az Agroinform.hu és az IKR Agrár nyereményjátékában. A játékban való részvételhez csak annyit kell tennie, hogy ingyenes hirdetést ad fel az Agroinform.hu Apróhirdetés rovatában, január 24. és március 31. között.

Vegyen részt a legnagyobb hazai precíziós gazdálkodási tudományos konferencián!
A precíziós gazdálkodással növelhető az agrárium termelékenysége és fenntarthatósága, ezért úgy kell számolnunk vele, mint a mezőgazdaság jövőjével, sőt az agrárdigitalizáció sok tekintetben már a jelenünk részét is képezi. Ezért rendezi meg az Agroinform.hu a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és az Agrármarketing Centrummal együttműködve idén negyedik alkalommal a PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciát és második alkalommal a PREGA SCIENCE Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Tudományos Konferenciát.

kép

A konferencia célja, hogy a tudományos élet képviselői is tapasztalatot cseréljenek – fotó: Agroinform.hu

Nemzetközi elismeréssel gazdagodott a Phylazonit
2018. február 8-án Spanyolországban, Bilbao városában került sor a Quality Innovation Award nemzetközi minőségügyi innovációs verseny eredményhirdetésére, melyen a Phylazonit Technológiát International Finalist minősítéssel ismerték el.

Növényvédelmi előrejelzés: Hogy is volt tavaly?
Sokan riogatnak: megérkezett az igazi tél, hóval, hideggel, de a másik oldal – a meteorológiai előrejelzés – inkább egy szokásos tél végi időjárásról beszél, ami természetesen jelenti a havat is, az éjszakai mínuszokat is, de jelenti a nappali pozitív hőmérsékleti tartományt, a hó olvadását is. Meglátjuk. Figyeljünk Zsuzsannára (február 19.), reméljük, megszólal a pacsirta. Az Agroinform.hu 2018. 7. heti növényvédelmi előrejelzése.

Hello Modern Agrárium – megmutatják, milyen innovatív lett az agrár-felsőoktatás
Egyelőre nem sikerült a fokozatváltás az agrár-felsőoktatásban: a hallgatók mindössze 4,5-5 százaléka veszi igénybe az ott kínált képzéseket. A Szent István Egyetem feltett szándéka, hogy megmutassa a fiataloknak, mennyire innovatív ez az ágazat.

Az időjárástól függetlenül hatékony folyékony startertrágyázás
A mikrogranulált startertrágyázás mint technológiai elem korántsem új keletű a magyar gazdálkodók szemében. Egyre szélesebb körben elfogadott ezen inputok évenként ismétlődő használata azon széles sortávú kultúrák esetében, amelyeknél a műszaki feltételek biztosítottak a mikrogranulátum precíz és pontos kiszórására.

Hatalmas mértékű volt a termőfölddrágulás tavaly
Tavaly Magyarországon a termőföld hektáronkénti átlagára 1,429 millió forint volt, több mint 16 százalékkal nőtt a 2016-oshoz képest – derül ki az Agrotax Kft. kiadványából.

kép

A legmagasabb átlagos árak a Dél-Alföldön jellemzőek – fotó: Shutterstock

A kalászosokban gyakorlatilag mindent tudnak
Hamarosan az Adamától és a Syngentától megvásárolt több mint ötven növényvédő szerrel, valamint az FMC-től átvett jelentős gyomirtószer-csomaggal gazdagodik a Nufarm kínálata Európában. Salamon György ügyvezetővel a tízéves Nufarm Hungária Kft. születésnapi ünnepségén beszélgettünk.

Így termelhet évente 22 millió forintot egy hektáron!
Évente 22 millió forint államilag garantált extra bevétel, 500 millió forint bevétel 25 év alatt. Cikkünkből megtudhatja, hogyan lehet az Öné.

Február 28-ig várják a pályázatokat az Élelmiszerlavina programban
Elindult a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta 2018-as Élelmiszerlavina programja, melynek keretében február 28-ig pályázhatnak az önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek több millió forint értékű zöldségvetőmagra.

Vannak rögtön megtérülő beruházások is a precíziós gazdálkodásban
Egyre nehezebb eligazodni a precíziós gazdálkodással kapcsolatos szolgáltatások között. Érdemes előbb – a referenciák begyűjtése után – csak egy kisebb területre megrendelni valamelyiket. Ha beválik, akkor bővítsük a szolgáltatás körét és a területek nagyságát. Ez Börcsök Andrásnak, a Bugaci Aranykalász Zrt. vezérigazgatójának a jó tanácsa.

Támogatás a viharkárt szenvedett gazdáknak
Százmillió forintból jövedelempótló támogatást nyújt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a tavaly októberi viharban kárt szenvedett fóliás termelőknek.

Oroszország búzaexportja világrekorodot dönthet!
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legfrissebb előrejelzése szerint az orosz búzakivitel 36 millió tonna lesz. Orosz szakértők egy része a kivitel jelenlegi dinamikája alapján arra következtet, hogy az export meghaladja majd ezt a mennyiséget.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.