A blockchain (blokklánc) tulajdonképpen egy folyamatosan növekvő adatblokkokból álló lista, amely segít ellenőrizni a termékek eredetét és hitelességét. A tanulmány összegzése alapján a blockchain és az IoT (Internet of Things, dolgok internete) eszközök együttes alkalmazása az ellátási láncok racionalizálása, az élelmiszer-visszahívások és nyomonkövetési folyamatok hatékonyságának növelése révén csökkentheti a kereskedők költségeit.

Az IoT-megoldások segítenek például a helymeghatározásban, a hőmérséklet és a páratartalom figyelésében, míg a blockchain digitális platformot biztosít ezen adatok biztonságos tárolására. Mivel ezeket az adatokat nem lehet olyan könnyen megsemmisíteni, mint például a papíralapúakat, a vállalatok garantálni tudják a termőföldtől az asztalig a termék hitelességét és minőségét. Vagyis a blockchain és az IoT-eszközök megosztott platformot biztosítanak az ellátási lánc minden szereplője számára a nyomon követéshez, az idő- és erőforrás-hatékony tevékenység megvalósításához, valamint az élelmiszer-hamisítások visszaszorításához.

A Dán Műszaki Egyetem idén olyan blockchain-megoldások kidolgozását kezdte meg, amelyek a dán termékek jó hírnevét hivatottak megvédeni. A rendszer segítségével kiszűrhetők lesznek azok az élelmiszerek, amelyeket alacsonyabb minőségű alapanyagokból állítanak elő, de prémiumként próbálják árusítani.