Az EU Bizottság döntése alapján az eddig többnyire Amerikában pusztító Tomato brown rugose fruit virus-t (ToBRFV) több vírusmentes tagország kezdeményezésére ez év november 1-től kontinensünkön is karantén károsítónak kell tekinteni – írta meg a freshplaza.com.

A károsító elleni védekezés csak a fertőzött területek teljes felszámolásával oldható meg.

A ToBRFV ugyanakkor az emberi egészségre különös veszélyt nem jelent, a karanténba sorolás célja elsősorban terjedésének meggátolása. Erre való tekintettel Hollandia Fogyasztóvédelmi Hatósága kezdetben nem támogatta a károsító karantén kategóriába sorolását, mára viszont a vírus Európában is számottevő károkat okoz a termesztők paradicsom- és paprikatábláiban, így az átsorolás a veszély fokozódása alapján indokoltnak tekinthető.

paradicsom

A vírus megjelenését kötelező bejelenteni – fotó: https://gd.eppo.int

Ez egyben azt is jelenti, hogy november 1-től a károsító esetleges megjelenését a tagországok valamennyi paradicsom- és paprikatermesztője köteles jelenteni az illetékes hatóságoknak. A tagország ezt követően meghatározhatja a további intézkedéseket.

A fertőzött területről származó termékek az EU piacain hivatalosan nem forgalmazhatók.

Az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) szerint az utóbbi hónapokban a vírus Angliában, Olaszországban, Mexikóban és Törökországban okozott komolyabb károkat.

A Nébih honlapján megtalálhatók a tudnivalók a vírusról:

A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) a tobamovírusok csoportjába tartozik. A legfontosabb gazdanövényei: a paradicsom és a paprika, vadon élő gazdanövényei a fekete csucsor (Solanum nigrum) és a kőfali libatop (Chenopodium murale).

A vírus első hivatalosan megerősített kimutatása 2014-ben Izraelben történt, majd 2015-ben Jordániában azonosították. Európában 2018-ban az olaszországi Szicíliában és Németországban azonosították először. Szicíliában 2019. elején újra felbukkant. A németországi fertőzést a hatóság felszámolta. Az európai esetek elszigetelt fertőzések voltak.

A Tomato brown rugose fruit virus 2019. elején került fel az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) figyelemfelkeltő listájára (Alert list), ahol a nem karantén szervezetek, de potenciális veszélyt jelentő károsítók vannak felsorolva. Jelenleg a vírus még ezen a listán található, ezért a károsító gyanúja esetén, mint Magyarországon elő nem fordult nem-honos károsítót, be kell jelenteni a megyei Kormányhivatalnak.

A betegség tünetei:

A tünetek a paradicsomon levélen és termésen is észlelhetők. A tünetek leginkább a növény felső levelein jelennek meg, a levél felülete ráncos, érdes lesz, klorotikus foltok jelennek meg rajta, az erek sárgulnak, és bizonyos esetekben elkeskenyedik a levéllemez.

vírus

Ráncos, göcsörtös levél – fotó: https://gd.eppo.int

paradicsom

Foltok a paradicsom levelén – fotó: https://gd.eppo.int

A terméseken sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, ezek felülete később érdessé válik, így friss piaci értékesítésre alkalmatlanok. A termések szabálytalanul növekedhetnek, deformáltakká is válhatnak. A tünetek megjelenését és változatait befolyásolja a fajta, a fény, a hőmérséklet és a növény tápanyag ellátottsága. A vírus a legsúlyosabb tüneteket a fiatal palántákon okozza.

paradicsom

A termésen sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, gyakori a deformált növekedés is – fotó: https://gd.eppo.int

Miért veszélyes?

A vírus terjedhet palántával és vetőmaggal, de a legfőbb veszélyessége abban rejlik, hogy fertőzőképes tud maradni mechanikai eszközökön, cipőn, ruhán, a paradicsom szállítására használt göngyölegen, így könnyen átvihető a hajtatóházak között. Nagyobb távolságra akár fertőzött területről származó paradicsom terméssel is eljuthat.

A vírus további kockázata, hogy az egyéb tobamovírusokra (TMV, ToMV) kifejlesztett Tm-22 rezisztenciagén nem biztosít ellene védelmet, így fertőzést tud okozni a rezisztens fajtákon is.

A fertőzési kockázat csökkentése érdekében a következő teendők elvégzése indokolt:

megbízható forrásból való szaporítóanyag beszerzése
jó tápanyag-ellátottság biztosítása
a növény megfelelő fény és hőmérsékleti viszonyok közötti nevelése
a vegetatív és generatív részeinek egyensúlyban tartása
a tünetes növények eltávolítása
higiéniai eljárások alkalmazása mind a személyi állomány, mind az eszközök vonatkozásában
a göngyöleg és a mechanikai eszközök fertőtlenítése

A károsítóról további információ az EPPO honlapján található.

A képek forrása: https://gd.eppo.int/taxon/TOBRFV/photos