Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: a Magyar falu program végrehajtása rendkívül jól halad, így annak a célnak a teljesítése is, hogy a kistelepülések népességmegtartó erejét növeljék az életminőség javításával. Megjegyezte: 2887 olyan település van az országban, amelynek lélekszáma nem éri el az 5 ezret.

falu

Útfelújításra, óvodanyitásra, orvosi szolgálati házak építésére is fordítható a támogatás – fotó: MTI/Nagy Lajos

Gyopáros Alpár kiemelte: a most bejelentett 20 milliárd forintból önkormányzati utakat újíthatnak fel, önkormányzati járdákat építhetnek, újíthatnak fel, óvodákat építhetnek, bővíthetnek, újíthatnak fel, közterületek karbantartását célzó eszközöket szerezhetnek be, valamint orvosi szolgálati házakat építhetnek. Orvosi szolgálati házak létesülhetnek olyan településeken elsősorban, ahol tartósan betöltetetlen a háziorvosi praxis.

Ebben a körben 1349 nyertes pályázatot hirdetnek ki, így az idén 3500 fölé emelkedik a nyertes pályázatok száma. E pályázatok kétezer település között oszlanak meg, így az érintett települések 70 százaléka nyert már a programban.

A kormánybiztos azt is megemlítette, hogy idén még 8 pályázaton hirdetnek nyerteseket.